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dc.contributor.advisorGonzáles Díaz de Mora, Jacqueline Margot
dc.contributor.advisorHuayambaho Tuesta, Jack Dani
dc.contributor.advisorSantos Jara, Claudia Milena
dc.contributor.authorArias Tijutani, Juan Jhony
dc.contributor.authorCalle Paz, Leonidas
dc.date.accessioned2022-09-02T16:16:20Z
dc.date.available2022-09-02T16:16:20Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8282
dc.description.abstractToday, balanced nutrition and its chemical composition is the nutritional basis of living beings, especially humans. Goal. Determine the centesimal composition and secondary metabolites of Portulaca Oleracea (verdolaga). Methodology. Regarding the centesimal composition, it was determined from a fresh sample by the Association of Official Analytical Chemists (AOAC) method, and for the phytochemical analysis, ethanolic, chloroform and petroleum benzine extracts were used, by the method of Schabra and Cols. The sample was collected in the Ushpacaño – Itaya River area, geographically located at 3° 46´ 49.0” North South latitude and 73° 14´ 11.8´´ East West longitude, then it was sent to the HERBARIUM for taxonomic identification. Outcome. Regarding the yield percentage results, it was 5.86%, 4.10% and 2.10% for the ethanolic, chloroform and petroleum benzine extracts, respectively. Regarding the results of centesimal composition, it was for humidity 91.85%, ash 2.21%, protein 2.32%, lipids 0.40%, carbohydrates 3.1056% and dry matter 8.15%. And as for the phytochemical screening analysis, an abundant presence of steroids, phenols and saponins was evidenced, and a low amount of saponins, as well as a low amount of flavonoids in the chloroform extracts and petroleum benzine, abundant carotenoids and fatty compounds were found in the Petroleum benzine extract and a small amount of reducing sugars in the ethanolic extract and petroleum benzine, and also a small amount of catechins in the chloroform extract.en_US
dc.description.abstractHoy en día la alimentación balanceada y su composición química es la base nutricional de los seres vivos en especial en el ser humano. Objetivo. Determinar la composición centesimal y metabolitos secundarios de Portulaca Oleracea (verdolaga). Metodología. con respecto a la composición centesimal se determinó a partir de muestra fresca por el método Association of Official Analytical Chemists (AOAC), y para el análisis fitoquímico se utilizó extracto etanolico, clorofórmico y benzina de petróleo, por el método de Schabra y Cols. La muestra fue recolectada en la zona de Ushpacaño – rio Itaya, ubicado geográficamente a 3° 46´ 49.0” latitud Norte Sur y 73° 14´ 11.8´´ longitud Este Oeste, luego fue enviada al HERBARIUM para su identificación taxonómica. Resultado. En cuanto a los resultados de porcentaje de rendimiento fue 5,86%, 4,10 % y 2,10 % para los extractos etanolico, clorofórmico y benzina de petróleo respectivamente. Con respecto a los resultados de composición centesimal fue para humedad 91,85%, ceniza 2,21%, proteína 2,32%, lípidos 0,40%, carbohidratos 3,1056% y materia seca 8,15%. Y en cuanto al análisis de tamizaje fitoquímico se evidenció abundante presencia de esteroides, fenoles y saponinas, y poca cantidad de saponinas, asimismo se evidencio poca cantidad de flavonoides en los extractos clorofórmico y benzina de petróleo, se encontró abundantes carotenos y compuesto grasos en el extracto benzina de petróleo y poca cantidad de azucares reductores en extracto etanólico y benzina de petróleo, y también poca cantidad catequinas en el extracto clorofórmico.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectMetabolitos secundarioses_PE
dc.subjectVerdolagaes_PE
dc.subjectPortulaca oleraceaes_PE
dc.titleComposición centesimal y metabolitos secundarios de los extractos de diferente polaridad de Portulaca oleracea (verdolaga) de Ushpacaño - río Itayaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
renati.author.dni74044927
renati.author.dni47196024
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1223-1717
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-0061-729X
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-6740-7839
renati.advisor.dni40828223
renati.advisor.dni72155609
renati.advisor.dni48037362
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorSosa Amay, Frida Enriqueta
renati.jurorContreras Licetti, Carlos Adolfo
renati.jurorNavarro Del Águila, Ivonne
dc.publisher.countryPEes_PE


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