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dc.contributor.advisorDe la Cruz Flores, Mario Javier
dc.contributor.advisorGarcía de Sotero, Dora Enith
dc.contributor.authorCastillo López, Pedro Luis
dc.date.accessioned2023-01-04T19:05:06Z
dc.date.available2023-01-04T19:05:06Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8693
dc.description.abstractMedicinal plants have therapeutic applications in the treatment of diabetes and currently an in vitro model has been developed to analyze plant species that exhibit hypoglycemic activity by inhibiting the enzyme ?-glucosidase. Objective: To determine the inhibitory activity in vitro of the extracts of Calliandra angustifolia Spruce ex Benth (bobinsana) and Piper aduncum L. (matico) on ? – glucosidase. Methodology: Samples were collected for convenience, micropulverized and subsequent preparation of extracts evaluated by spectroscopic analysis at concentrations of 100, 250, 500 and 1000 ug/mL where millipore water was used as a dilution medium and the drug acarbose as test control. Results: The ethanolic extract of bobinsana bark at a concentration of 100 ?g/mL showed better inhibition % than the ethanolic extracts of bobinsana and matico leaves; even against the positive control (acarbose). However, the bobinsana bark extract evaluated at concentrations of 500 and 1000 ?g/mL showed more than 50% inhibition of ?-glucosidase; being contrary to the extract of bobinsana leaves that only at the concentration of 1000 ?g/mL exceeded 50% inhibition; the ethanolic extract of matico leaves did not show an inhibition greater than 50% on ?-glucosidase. An IC50=424.71 ?g for the bobinsana bark extract indicated that at this concentration it produced inhibitory activity; against an IC50=968.43 ?g for extract of bobinsana leaves and an IC50=29778.28 ?g for extract of matico leaves. Conclusions: the extract of bobinsana bark showed a better IC50 than the extracts of bobinsana and matico leaves, since it was the most active inhibitor.en_US
dc.description.abstractLas plantas medicinales tienen aplicaciones terapéuticas en el tratamiento de la diabetes y actualmente se ha desarrollado un modelo in vitro para analizar especies vegetales que exhiben actividad hipoglucemiante, al inhibir la enzima ? -glucosidasa. Objetivo: Determinar la actividad inhibitoria in vitro de los extractos de Calliandra angustifolia Spruce ex Benth (bobinsana) y Piper aduncum L. (matico) sobre la ? – glucosidasa. Metodología: Se recolectaron muestras por conveniencia, micropulverizadas y posterior preparación de extractos evaluados por análisis espectroscópico a concentraciones de 100, 250, 500 y 1000 ug/mL donde se utilizó agua millipore como medio de dilución y el fármaco acarbosa como control de la prueba. Resultados: El extracto etanólico de corteza de bobinsana a una concentración de 100 ?g/mL mostró mejor % de inhibición que los extractos etanólicos de hojas de bobinsana y matico; incluso frente al control positivo (acarbosa). Sin embargo, el extracto de corteza de bobinsana evaluada a concentraciones de 500 y 1000 ?g/mL mostraron más del 50% de inhibición sobre la ?-glucosidasa; siendo contraria al extracto de hojas de bobinsana que sólo a la concentración de 1000 ?g/mL superó el 50% de inhibición; el extracto etanólico de hojas de matico no mostró una inhibición mayor al 50% sobre la ?-glucosidasa. Un IC50=424,71 ?g para el extracto de corteza de bobinsana indicó que a esta concentración produjo actividad inhibitoria; contra un IC50=968,43 ?g para extracto de hojas de bobinsana y un IC50=29778,28 ?g para extracto de hojas de matico. Conclusiones: el extracto de corteza de bobinsana mostró mejor IC50 que los extractos de hojas de bobinsana y matico, ya que fue el inhibidor más activo.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectInhibidores de enzimases_PE
dc.subjectAlfa glucosidasaes_PE
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectIn vitroes_PE
dc.subjectBobinsanaes_PE
dc.subjectCalliandra angustifoliaes_PE
dc.subjectMaticoes_PE
dc.subjectPiper aduncumes_PE
dc.titleActividad inhibitoria in vitro del extracto de Calliandra angustifolia Spruce ex Benth (bobinsana) y Piper aduncum L. (matico) sobre α - glucosidasaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
renati.author.dni75274613
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2212-3936
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9501-1372
renati.advisor.dni40553043
renati.advisor.dni05236520
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorUrday Ruíz, Brenda Soraya
renati.jurorGutiérrez Alvarado, Wilfredo Oswaldo
renati.jurorAlvarez Marreros, Roy Alexander
dc.publisher.countryPEes_PE


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