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dc.contributor.advisorYalta Vega, Ronald
dc.contributor.authorPerea Angulo, Karolyn
dc.date.accessioned2023-11-07T17:31:28Z
dc.date.available2023-11-07T17:31:28Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.other631.89 P45 2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9474
dc.description.abstractThe experiment "Behavior of agronomic components and yield under increasing dose of chicken in Capsicum annuum L. "pepper", Zungarococha- Loreto. 2021", was perpetrated in the facilities of the Workshop of Teaching and Research of Horticultural Plants (TEIPH), of the Faculty of Agronomy-UNAP, located south of the city of Iquitos, near the Populated Center of Zungarococha, The type of research was experimental, quantitative, explanatory, transversal, prospective with an independent variable (increasing dose of chicken) and eight dependent variables (plant height, plant diameter, fruit length, fruit diameter, number of fruits/plant, fruit weight, fruit weight/plant and fruit weight/ha). the objective of the research work was to determine the behavior of the agronomic and yield components under increasing dose of chicken in Capsicum annuum L. "pepper", Zungarococha-Loreto. The experimental design that was used was the Completely Random Block Design, with four treatments and four repetitions. Each experimental unit consisted of 2 rows, 5 floors/row and the sampling unit consisted of four plants/experimental unit. At the end of the experiment the following conclusions were reached: There are differences in the behavior of the agronomic and yield components according to the increase in the dose of chicken, in the cultivation of Capsicum annuum L. "pepper"; the fertilization of greater influence on the behavior of the agronomic components and yield was 60 t of hen /ha that corresponded to the T4 treatment. The T4 treatment (60 t of chicken /ha), presented the highest yield of weight of fruits / ha, with 38,364 Kg and also obtained the best Benefit / Cost ratio, presenting an economic utility of S / .58,226.00.en_US
dc.description.abstractEl experimento “Comportamiento de componentes agronómicos y de rendimiento bajo dosis creciente de gallinaza en Capsicum annuum L. “pimiento”, Zungarococha-Loreto. 2021”, se perpetró en las instalaciones del Taller de Enseñanza e Investigación de plantas Hortícolas (TEIPH), de la Facultad de Agronomía-UNAP, ubicada al Sur de la ciudad de Iquitos, cerca del Centro Poblado de Zungarococha, El tipo de investigación fue experimental, cuantitativo, explicativo, transversal, prospectivo con una variable independiente (dosis creciente de gallinaza) y ocho variables dependientes (altura de planta, diámetro de planta, largo del fruto, diámetro del fruto, numero de frutos/planta, peso del fruto, peso de frutos/planta y peso de frutos/ha). el objetivo del trabajo de investigación fue determinar el comportamiento de los componentes agronómicos y de rendimiento bajo dosis creciente de gallinaza en Capsicum annuum L. “pimiento”, Zungarococha- Loreto. El Diseño experimental que se utilizo fue el Diseño de Bloques Completamente al Azar, con cuatro tratamientos y cuatro repeticiones. Cada unidad experimental estuvo constituida de 2 filas, 5 plantas/fila y la unidad de muestreo estuvo constituida por cuatro plantas/unidad experimental. Al final del experimento se llegó a las siguientes conclusiones: Existe diferencias en el comportamiento de los componentes agronómicos y de rendimiento de acuerdo al incremento de la dosis de gallinaza, en el cultivo de Capsicum annuum L. “pimiento”; el abonamiento de mayor influencia en el comportamiento de los componentes agronómicos y rendimiento fue de 60 t de gallinaza/ha que correspondió al tratamiento T4. El tratamiento T4 (60 t de gallinaza/ha), presentó el mayor rendimiento de peso de frutos/ha, con 38,364 Kg y también obtuvo la mejor relación Beneficio/Costo, presentando una utilidad económica de S/.58,226.00.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAbonos orgánicoses_PE
dc.subjectCaracterísticas agronómicases_PE
dc.subjectAltura de la plantaes_PE
dc.subjectDiámetroes_PE
dc.subjectLarguraes_PE
dc.subjectDosis de aplicaciónes_PE
dc.subjectRendimiento de cultivoses_PE
dc.subjectPimientoes_PE
dc.subjectCapsicum annuumes_PE
dc.titleComportamiento de componentes agronómicos y de rendimiento bajo dosis creciente de gallinaza en Capsicum annuum L. “pimiento”, Zungarococha-Loreto. 2021es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni70669583
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2500-533X
renati.advisor.dni05283421
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorManrique del Aguila, Julio Abel
renati.jurorChavez Vasquez, Rafael
renati.jurorAvila Fucos, Manuel Calixto
dc.publisher.countryPEes_PE


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