Crecimiento y composición bromatológica del molusco Pomacea maculata (Ampullariidae) utilizando un alimento natural y tres artificiales
Abstract
The present study evaluated the effect of three artificial diets and one natural diet on growth and bromatological composition of Pomacea maculata. The study was conducted in the UNAP fund of the city of San Lorenzo, province of Datem del Marañón (Loreto, Peru), from August to November 2022. A total of 240 captive-born P. maculata individuals were housed in 12 cages from 0.2m3 to a density of 20 individuals/cages. 4 treatments, 3 artificial diets (T1, T2 and T3) and 1 natural diet (T4), with three repetitions, distributed in a completely randomized design, were evaluated. The artificial foods were formulated on the basis of vegetable flours, eggshell flour, vitamin supplements, salt and oil; while the natural food was based on leaves of Xanthosoma sp. Every 15 days the weight and total length of the specimens were recorded. Zootechnical indices, cost of 1kg of churro produced and percentage of protein in the muscles were determined. At the end of the study significant differences (p0.05). The natural diet decreased the cost of producing 1kg of P. maculata (13.32 soles) and generated a slight increase in the percentage of protein in the P. maculata muscles, compared to the artificial diets. It is concluded that the churro Pomacea maculata adapts to the artificial T3 diet, which increases its weight growth and improves zootechnical indices (daily weight gain, specific growth rate and apparent feed conversion index). El presente estudio evaluó el efecto de tres dietas artificiales y una dieta natural sobre crecimiento y composición bromatológica de Pomácea maculata. El estudio se realizó en el fundo UNAP de la ciudad de San Lorenzo, provincia del Datem del Marañón (Loreto, Perú), de agosto a noviembre del 2022. Un total de 240 individuos de P. maculata nacidos en cautiverio fueron colocados en 12 jaulas de 0.2m3 a una densidad de 20 individuos/jaulas. Se evaluaron 4 tratamientos, 3 dietas artificial (T1, T2 y T3) y 1 dieta natural (T4), con tres repeticiones, distribuidos a un diseño completamente al azar. Los alimentos artificiales fueron elaborados a base de harinas de vegetales, harina de cascara de huevo, suplemento vitamínico, sal y aceite; mientras que el alimento natural fue a base de hojas de Xanthosoma sp. Cada 15 días se registró el peso y longitud total de los especímenes. Se determinó los índices zootécnicos, costo de 1kg de churo producido y porcentaje de proteína en los músculos. Al final del estudio se registraron diferencia significativas (p0.05). La dieta natural disminuyó el costo de la producción de 1kg de P. maculata (13.32 soles) y generó un leve incrementó en el porcentaje de proteína en los músculos de P. maculata, a comparación de la dietas artificiales. Se concluye que la dieta artificial T3 influye en churo Pomacea maculata, la cual incrementa su crecimiento en peso y mejora los índices zootécnicos (ganancia de peso diario, tasa de crecimiento específico e índice de conversión alimenticia aparente).
Collections
- Tesis [138]