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dc.contributor.advisorPezo Lozano, Etersit
dc.contributor.advisorPeña Hidalgo, Marx
dc.contributor.authorDel Aguila Yaicate, Francisco
dc.date.accessioned2024-07-09T18:44:45Z
dc.date.available2024-07-09T18:44:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other591.53 D53 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10262
dc.description.abstractUnderstanding the behavior of animals is of great importance to improve their welfare when handling. For this reason, the objective of the study was to know the feeding behaviors of "peccary" Pecari tajacu in semi-captivity at the Zoocriadero, UNAP, Loreto, Peru, from February to November of the year 2021. Fifteen Pecari tajacu born in captivity and introduced to the environment were studied. of semi-captivity. The data was obtained through the ethological techniques of Ad Libitum and Scan Sampling, from 5:00 am to 6:00 pm. Totaling five hundred and seventy-two hours of observation. 32 behaviors grouped into 8 categories were identified. The most frequent behaviors being: Eat while standing (19.7%), Sniff (19.4%), Articulate the front legs and lick the ground (6.13%), Explore in a group (6%), Hoza (4.6%), Eat while walking (4.4%), Drinking water from the drinking fountain (4.2%), chewing hard (3.6%); the other behaviors oscillate between 2.8% and 0.03. Regarding the types of food with the greatest preference, it is fruit (41.3%), leaf (33.8), flower (9.2), root (8.1), stem (6.2), the other items fluctuate between 0.6% and 0.3%. In relation to the frequency of feeding, this species is more active feeding in the early hours of the day, being less active between 10 and 12 of the day and moderately active from 15 to 18 hours. It is concluded that Pecari tajacu in semi-captivity presents varied behaviors and eating items, spending between ten and eleven hours a day performing eating behaviors, which is essential to improve the management of this species.en_US
dc.description.abstractEntender el comportamiento de los animales es de gran importancia para mejorar su bienestar cuando se hace manejo. Por ello, el objetivo del estudio fue conocer los comportamientos alimentarios de “sajino” Pecari tajacu en semicautiverio del Zoocriadero, UNAP, Loreto, Perú, desde febrero a noviembre del año 2021. Se estudiaron a 15 Pecari tajacu nacidos en cautiverio e introducidos al ambiente de semicautiverio. Los datos se obtuvieron mediante las técnicas etológicas del Ad Libitum, Scan sampling y Behavior sampling, desde las 5:00 am hasta las 6:00 pm. Totalizando quinientas setenta y dos horas de observación. Se identificaron 32 comportamientos agrupados en 8 categorías. Siendo los comportamientos más frecuentes: Come estando de pie (19.7 %), Olfatea (19.4 %), Articula las patas delanteras y lame el suelo (6.13 %), Explora en grupo (6 %), Hoza (4.6 %), Come caminando (4.4 %), Ingesta agua del bebedero (4.2 %), mastica con fuerza (3.6 %); los demás comportamientos oscilan entre 2.8 % y 0.03. En cuanto a los tipos de alimento con mayor preferencia es fruto (41.3 %), hoja (33.8), flor (9.2), raíz (8.1), tallo (6.2), los demás ítems fluctúan entre 0.6 % y 0.3 %. En relación a la frecuencia de alimentación esta especie es más activa alimentándose en las primeras horas del día, siendo menos activa entre las 10 y 12 del día y medianamente activa desde las 15 a 18 horas. Se concluye que Pecari tajacu en semicautiverio presenta comportamientos e Items alimenticios variados, dedicando entre diez y once horas del día a realizar comportamientos alimentarios, lo cual es fundamental para mejorar el manejo de esta especie.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectComportamiento animales_PE
dc.subjectAlimentación de los animaleses_PE
dc.subjectSajinoes_PE
dc.subjectPecaritajacues_PE
dc.titleComportamiento alimentario de “sajino” Pecari tajacu en semicautiverio del zoocriadero, UNAP, Loreto, Perúes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Biológicases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Ciencias Biológicases_PE
thesis.degree.nameBiólogo(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.11es_PE
renati.author.dni73217835
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6298-1930
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-0395-4734
renati.advisor.dni05401551
renati.advisor.dni05382495
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline511206es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorPezo Diaz, Roberto
renati.jurorSandoval Meza, Willy Rafael
renati.jurorTirado Herrera, Emérita Rosabel
dc.publisher.countryPEes_PE


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