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dc.contributor.advisorCárdenas Vda. de Reátegui, Reyna Gladys
dc.contributor.advisorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.contributor.authorRengifo Rodríguez, Tiffani
dc.date.accessioned2024-08-05T17:30:48Z
dc.date.available2024-08-05T17:30:48Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other615.32 R41 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10335
dc.description.abstractThe aim of the research was to evaluate in vitro the antibacterial activity of fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark against strains of Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Escherichia coli ATCC 25922. The research had a quantitative experimental approach, with a factorial design with levels. The ‘Kirby Bauer’ diffusion disc methodology was followed, using meropenem, ciprofloxacin, gentamicin and vancomycin discs as positive controls. The results show that fractions A, B, C and D evaluated against Staphylococcus aureus at a concentration of 1000 mg/mL reported inhibition halos in the range of 15.8 to 16.4 mm that consider the microorganism evaluated as sensitive, and at concentrations of 900 and 800 mg/mL the fractions have an intermediate antibacterial activity. Against Escherichia coli ATCC 25922 at concentrations of 1000, 900, and 800 mg/mL they reported intermediate antibacterial activity with halos of 12.8 to 13.7 mm. The study concludes that the fractions of the ethanolic extract of Swartzia polyphylla D.C. (cumaceba) bark show antibacterial activity against the microorganisms evaluated.en_US
dc.description.abstractEl objetivo de la investigación fue evaluar in vitro la actividad antibacteriana de las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla D.C (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus ATCC 25923 y Escherichia coli ATCC 25922. La investigación tuvo enfoque cuantitativo de tipo experimental, con diseño factorial con niveles. Se siguió la metodología de disco difusión “Kirby Bauer”, utilizando discos de meropenem, ciprofloxacino, gentamicina y vancomicina como controles positivos. Los resultados demuestran que las fracciones A, B, C y D evaluadas frente a Staphylococcus aureus a concentración de 1000 mg/mL reportó halos de inhibición en rangos de 15,8 a 16,4 mm que consideran al microorganismo evaluado como sensible, y a concentraciones de 900 y 800 mg/mL las fracciones tienen una actividad antibacteriana intermedio. Frente a Escherichia coli ATCC 25922 a concentración de 1000, 900, y 800 mg/mL reportaron una actividad antibacteriana intermedia con halos de 12,8 a 13,7 mm. El estudio concluye que las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla D.C (cumaceba) presentan actividad antibacteriana frente a los microorganismos evaluados.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAntibacterianoes_PE
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectCumacebaes_PE
dc.subjectSwartzia polyphyllaes_PE
dc.subjectBacteriases_PE
dc.subjectStaphyl ococcus aureuses_PE
dc.subjectEscherichia colies_PE
dc.titleActividad antibacteriana de fracciones del extracto etanólico de la corteza de Swartzia polyphylla (cumaceba) frente a cepas de Staphylococcus aureus y Escherichia colies_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03es_PE
renati.author.dni73101904
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5597-5110
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4949-9159
renati.advisor.dni05243227
renati.advisor.dni05391577
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorVargas Rodríguez, Rosa del Carmen Miluska
renati.jurorDe la Cruz Flores, Mario Javier
renati.jurorRios Isern, Felipe
dc.publisher.countryPEes_PE


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