Inseguridad alimentaria y anemia en niños de seis meses a tres años, IPRESS San Juan Bautista Iquitos enero a junio, 2024
Abstract
Objective: To evaluate the association between the level of food security and anemia in children aged six months to three years attending the IPRESS 1-4 San Juan Bautista, Iquitos 2024. Methods: Cross-sectional study of correlational design in a sample of 204 children aged six months to three years attending the San Juan Bautista Health Center in the city of Iquitos. The Latin American and Caribbean Food Security Scale (ELCSA) was applied respecting the privacy of the study subjects. SPSS version 27.0 was used for data processing and Pearson's Chi-square test (X2) was used for inferential analysis with a significance less than or equal to 0.05 (p < 0.05). Results: A total of 204 surveys of parents or guardians of children under three years of age were analyzed, where the majority were between 12 and 36 months old (84.8%), male (52%), consumed micronutrients (63.2%) and were exclusively breastfed (74.5%). Moderate food insecurity was present in 51.5% and anemia in 35.3%, with mild anemia being the most frequent (70.9%). A statistically significant association was found between food security and the presence of anemia in children aged six months to three years (p = 0.000). In addition, micronutrient intake (p = 0.010) was also statistically significant with the presence of anemia. Conclusions: There is a significant association between the level of food security and the presence of anemia in children aged six months to three years attending IPRESS 1-4 San Juan Bautista. Objetivo: Evaluar la asociación entre el nivel de inseguridad alimentaria y anemia en niños de seis meses a tres años que acuden a la IPRESS 1-4 San Juan Bautista, Iquitos 2024. Métodos: Estudio de tipo transversal y de diseño correlacional en una muestra de 204 niños de seis meses a tres años que acuden al Centro de Salud San Juan Bautista de la ciudad de Iquitos. Se aplicó la Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA) respetando la privacidad de los sujetos de estudio. Para el procesamiento de los datos se utilizó el programa SPSS versión 27.0 y en el análisis inferencial a la prueba Chi Cuadrada dePearson (X2) con una significancia menor o igual a 0,05 (p < 0,05). Resultados: Se analizaron 204 encuestas en los padres o apoderados de niños menores de tres años donde la mayoría tenían entre 12 y 36 meses (84,8%), de sexo masculino (52%), consumen micronutrientes (63,2%) y tenían lactancia materna exclusiva (74,5%). La inseguridad alimentaria moderada se presentó en el 51,5% y la anemia en el 35,3%, siendo la anemia leve la más frecuente (70,9%). Se encontró asociación estadísticamente significativa entre la seguridad alimentaria y la presencia de anemia en los niños de seis meses a tres años (p = 0,000). Además, el consumo de micronutrientes (p = 0,010) también presentó significancia estadística con la presencia de anemia. Conclusiones: Existe asociación significativa entre el nivel de inseguridad alimentaria y presencia de anemia en niños de seis meses a tres años que acuden a la IPRESS 1-4 San Juan Bautista.
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- Tesis [349]