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dc.contributor.advisorDe la Cruz Flores, Mario Javier
dc.contributor.advisorSotero Solís, Víctor Erasmo
dc.contributor.authorValera Pereira, Emily Jazmin
dc.date.accessioned2024-09-03T14:04:12Z
dc.date.available2024-09-03T14:04:12Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other615.952 V19 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10423
dc.description.abstractThe Artemia assay is one of the most used bioassays, since it determines the lethal effect of materials on Artemia larvae, and in this way a wide range of pharmacological effects is predicted. Artocarpus altilis, commonly known as tree bread, contains large amounts of phenolic compounds to which diverse bioactivity is attributed. Objective: to determine the acute toxicity of the alcoholic and hydroalcoholic extract of leaves and bark of Artocarpus altilis in nauplii of Artemia franciscana. Methodology: Organs of the species under study collected for convenience, subsequently used in the preparation of alcoholic and hydroalcoholic extract evaluated at 10, 100 and 1000 ppm in nauplii of A. franciscana. Results: The LC50 obtained is > 1000 ppm for both extracts. Conclusion: the alcoholic and hydroalcoholic extracts of leaves and bark of A. altilis do not present acute toxicity at the concentrations evaluated.en_US
dc.description.abstractEl ensayo de Artemia es uno de los bioensayos más utilizados, ya que determina el efecto letal de los materiales en larvas de Artemia, y de esta manera se predice un amplio rango de efectos farmacológicos. Artocarpus altilis, comúnmente conocido como pan del árbol, contiene grandes cantidades de compuestos fenólicos a quienes se les atribuye una diversa bioactividad. Objetivo: determinar la toxicidad aguda del extracto alcohólico e hidroalcohólico de hojas y corteza de Artocarpus altilis en nauplios de Artemia franciscana. Metodología: Órganos de la especie en estudio recolectados por conveniencia, posteriormente utilizado en la preparación de extracto alcohólico e hidroalcohólico evaluados a 10, 100 y 1000 ppm en nauplios de A. franciscana. Resultados: La CL50 obtenida es > a 1000 ppm para ambos extractos. Conclusión: los extractos alcohólico e hidroalcohólico de hojas y corteza de A. altilis no presentan toxicidad aguda en las concentraciones evaluadas.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectToxicidad agudaes_PE
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectPan de árboles_PE
dc.subjectArtocarpusaltilises_PE
dc.subjectNauplio (larva)es_PE
dc.subjectArtemia franciscanaes_PE
dc.titleToxicidad aguda del extracto alcohólico e hidroalcohólico de hojas y corteza de Artocarpus altilis en nauplios de Artemia franciscanaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03es_PE
renati.author.dni72753654
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2212-3936
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3562-602X
renati.advisor.dni40553043
renati.advisor.dni05236521
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorVargas Rodríguez, Rosa del Carmen Miluska
renati.jurorMaco Luján, Martha Milagros
renati.jurorApagüeño Arévalo, Claudio Adriano
dc.publisher.countryPEes_PE


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