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dc.contributor.advisorPeña Hidalgo, Marx
dc.contributor.advisorMaco Luján, Martha Milagros
dc.contributor.authorVasquez Torres, Diego
dc.date.accessioned2022-04-11T17:34:11Z
dc.date.available2022-04-11T17:34:11Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/7941
dc.description.abstractIn the Peruvian Amazon, traditional knowledge of the antidiabetic effect of native plant species is widely studied by ethnobotanists. In such a way that the objective of this study was to evaluate the extracts of eight plant species as potential inhibitors of the enzyme ?-glucosidase. The samples were processed using standard techniques to obtain the lyophilized aqueous extract. The ?-glucosidase enzyme inhibition assay was developed according to the method proposed by Artanti et al. Year and Srianta et al Year. The species Coussapoa asperifolia "Renaco caspi" showed the highest percentage of inhibition 97% ± 1.12 and an IC50 of 32.1 ?g / mL. Likewise, the species Remijia pedunculata "Chullachaqui caspi", Bahuinia glabra "Pata de vaca", Handroanthus obscurus "Tahuari negro" and Calycophyllum spruceanum "Capirona" reported values that are within the optimal range of antihyperglycemic activity in an in vitro model. In conclusion, several of the species studied could be classified as potential antihyperglycemic agents. Being Coussapoa asperifolia "Renaco caspi", a species with great potential in antihyperglycemic use, due to the results obtained.en_US
dc.description.abstractEn la Amazonía Peruana los conocimientos tradicionales del efecto antidiabético de especies vegetales nativas son ampliamente estudiados por la etnobotánica. De tal manera que el objetivo de este estudio fue evaluar los extractos de ocho especies vegetales como potenciales inhibidores de la enzima ?-glucosidasa. Las muestras fueron procesadas mediante técnicas estándares para obtener el extracto acuoso liofilizado. El ensayo de inhibición de la enzima ?-glucosidasa fue desarrollado de acuerdo al método propuesto por Artanti et al. 2012 y Srianta et al 2013. La especie Coussapoa asperifolia “Renaco caspi” mostró el más alto porcentaje de inhibición 97%±1,12 y un IC50 de 32.1 ?g/mL. Así mismo, las especies Remijia pedunculata “Chullachaqui caspi”, Bahuinia glabra “Pata de vaca”, Handroanthus obscurus “Tahuari negro” y Calycophyllum spruceanum “Capirona” reportaron valores que se encuentran dentro del rango óptimo de actividad antihiperglicemiante en un modelo in vitro. En conclusión, varias de las especies estudiadas podrían ser catalogadas como potenciales antihiperglicemiantes. Siendo Coussapoa asperifolia “Renaco caspi”, una especie con gran potencial en el uso antihiperglicemiante, por los resultados obtenidos.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectPotencial de acciónes_PE
dc.subjectPatologíaes_PE
dc.subjectHipoglucemianteses_PE
dc.subjectEnsayoes_PE
dc.titleActividad inhibitoria in vitro de 8 extractos de especies vegetales amazónicas sobre la ?-glucosidasa, Loreto-Iquitos, 2016es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Biológicases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Ciencias Biológicases_PE
thesis.degree.nameBiólogo(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
renati.author.dni71098783
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-0395-4734
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3552-5371
renati.advisor.dni05382495
renati.advisor.dni40443250
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline511206es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorCastro Gomez, Juan Carlos
renati.jurorMarapara Del Aguila, Jorge Luis
renati.jurorDiaz Jarama, Felicia
dc.publisher.countryPEes_PE


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