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dc.contributor.advisorMeza Sánchez, Graciela Rocío
dc.contributor.authorAlván Rodríguez, Elsa Día
dc.date.accessioned2022-09-13T18:52:17Z
dc.date.available2022-09-13T18:52:17Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8314
dc.description.abstractObjective: To determine the risk factors associated with mortality in patients with COVID-19 at the Regional Hospital of Loreto, Peru 2021. Methodology and materials: Retrospective analytical observational case-control study of adult patients hospitalized for COVID-19 from January to May 2021. Sociodemographic data, comorbidities and laboratory tests were collected on admission. Univariate and bivariate analyzes were performed, using association measures (OR and Chi square), with their respective 95% confidence intervals (95% CI). Results: There was an initial population of 731 medical records of patients hospitalized for COVID-19. We worked with 300 medical records that met all the inclusion criteria, these were divided into two groups: deceased (n=114) and discharged (n=186). The average age of the total (n=300) was 55.9 (IQR: 18-91), with a predominance of males (60.7%). 77.7% of the entire population presented one or more comorbidities, among the most frequent: Arterial Hypertension (46%), Obesity (38.3%) and Diabetes Mellitus (35%). In the bivariate analysis, there was a significant association: Age ?60 with 58.8% (OR: 2.65; CI: 1.64-4.28); Prior Mediation 62.3% (OR: 3.64; CI: 2.23-5.94); ICU admission 53.5% (OR: 8.58; CI: 4.81-15.28); Oxygen supply 96.5% (OR: 9.03; CI: 3.15-25.86). 86.8% had one or more comorbidities (OR: 2.56; CI: 1.36-4.81); HT 62.3% (OR: 2.89; CI: 1.78-4.68) and ; DM2 44.7% (OR: 1.97; CI: 1.21-3.21); in laboratory tests on admission: PAFI <300 with 96.5% (OR: 12.77; CI: 4.49-36.30); SatO2 <93 with 97.4% (OR: 11.80; CI: 3.57-39.00); Glucose >130 with 53.5% (OR: 0.34; CI: 0.21-0.56) and LDH >720 with 72.8% (OR: 0.10; CI: 0.06-0.17 ). Conclusion: The risk factors with the greatest association with mortality from COVID-19 were: age ? 60 years, admission to the ICU, presenting ?1 comorbidity within the main ones: hypertension and DM2; PAFI <300, SATO2 <93, glucose ?130 and LDH ?720.en_US
dc.description.abstractObjetivo: Determinar los factores de riesgo asociados a mortalidad en pacientes con COVID-19 en el Hospital Regional de Loreto, Perú 2021. Metodología y materiales: Estudio observacional analítico de caso-control retrospectivo de pacientes adultos hospitalizados por COVID-19 de enero a mayo del 2021. Se recolectó datos sociodemográficos, comorbilidades y análisis de laboratorio al ingreso. Se realizó análisis univariado y bivariado, se usó medidas de asociación (OR y Chi cuadrado), con sus respectivos intervalos de confianza al 95% (IC 95%). Resultados: Se contó con una población inicial de 731 historias clínicas de pacientes hospitalizados por COVID-19. Se trabajó con 300 historias clínicas que cumplieron con todos los criterios de inclusión, estos se dividieron en dos grupos: fallecidos (n=114) y altas (n=186). El promedio de edad del total (n=300) fue 55,9 (RIC: 18-91), con predominio del sexo masculino (60,7%). El 77,7% de toda la población presentó una o más comorbilidades, dentro de las más frecuentes: Hipertensión Arterial (46%), Obesidad (38,3%) y Diabetes Mellitus (35%). En el análisis bivariado tuvo asociación significativa: Edad ?60 con 58,8% (OR: 2,65; IC: 1,64-4,28); Mediación Previa 62,3% (OR: 3,64; IC: 2,23-5,94); Ingreso a UCI 53,5% (OR: 8,58; IC: 4,81-15,28); Aporte de Oxigeno 96,5% (OR: 9,03; IC: 3,15-25,86). El 86,8% tenían una o más comorbilidades (OR: 2,56; IC: 1,36-4,81); HTA 62,3% (OR: 2,89; IC: 1,78-4,68) y ; DM2 44,7% (OR: 1,97; IC: 1,21-3,21); en los análisis de laboratorio al ingreso: PAFI <300 con 96,5% (OR: 12,77; IC: 4,49-36,30); SatO2 <93 con 97,4% (OR: 11,80; IC: 3,57-39,00); Glucosa >130 con 53,5%(OR: 0,34; IC: 0,21-0,56) y LDH >720 con 72,8% (OR: 0,10; IC: 0,06- 0,17). Conclusión: Los factores de riesgo con mayor asociación a la mortalidad por COVID-19 fueron: edad ? 60 años, ingreso a UCI, presentar ?1 comorbilidad dentro de las principales: HTA y DM2; PAFI <300, SATO2 <93, glucosa ?130 y LDH ?720.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectCovid-19es_PE
dc.subjectMortalidades_PE
dc.subjectFactores de riesgoes_PE
dc.subjectPacientes ambulatorioses_PE
dc.subjectHospitales públicoses_PE
dc.titleFactores de riesgo asociados a mortalidad en pacientes con COVID-19 en el Hospital Regional de Loreto, Perú 2021es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineMedicina Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Medicina Humanaes_PE
thesis.degree.nameMédico Cirujanoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.08es_PE
renati.author.dni70750740
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5752-8824
renati.advisor.dni05275499
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline912016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorCasapía Morales, Wilfredo Martín
renati.jurorParimango Álvarez, Marcos Hugo
renati.jurorMedina García, Cesar Enrique
dc.publisher.countryPEes_PE


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