Eficacia de la sal común y extractos de ajos Allium sativum para eliminar monogenoideos branquiales en alevinos de gamitana Colossoma macropomum, Loreto Perú
Abstract
The “gamitana” Colossoma macropomum is one of the most important species of the Amazonian ichthyofauna, highly demanded and with significant potential for fish farming and Amazonian development. This species, like others in the Amazon, are affected by parasitic infestations and infections, highlighting infestations by branchial monogenoids, for which, over the years, different chemical products based on various components have been used as treatments. Currently there is a trend for the use of low-cost, easily accessible products that are in harmony with the environment and that also provide good results to combat parasites in farmed fish. Thus, the present work evaluates the efficacy of common salt and garlic extract to reduce the parasitic load of branchial monogenoids present in the “gamitana” C. macropomum. This study was carried out with fish collected from fish ponds at the Fernando Alcántara Bocanegra Research Center (CIFAB) of the Peruvian Amazon Research Institute (IIAP). The gill samples were collected and analyzed in the Parasitology and Aquaculture Health laboratory of the IIAP. The analysis revealed the presence of five species of monogenoids infesting the gills: Anacanthorus spatulatus, Notozothecium janauachaensis, Mymarothecium boegeri and M. iiapensis. To combat these parasites, two products were tested at different concentrations: treatments with salt at a rate of 20, 30 and 40 g/L and treatments with garlic extract at a rate of 20, 25 and 30 ml/L. The results of the study revealed the efficacy of both products, reducing the parasite load in all the treatments used. Within the treatments used, the use of salt at 40g/L and the use of garlic extract at a rate of 30ml/L were the most effective. It is concluded that the doses used can be used in fish farming systems to reduce and/or eradicate parasites by branchial monogenoids in C. macropomum. La gamitana Colossoma macropomum es una de las especies más importantes de la ictiofauna Amazónica, altamente demandada y con importante potencial para la piscicultura y desarrollo amazónico. Esta especie, al igual que otras más en la Amazonía son afectadas por infestaciones e infecciones parasitarias, destacando las infestaciones por monogenoideos branquiales, por lo cual, a lo largo de los años, diferentes productos químicos a base de diversos componentes vienen siendo utilizados como tratamientos. Actualmente existe una tendencia por el uso de productos de bajo costo, fácil acceso y armónicos con el ambiente y que además brinden buenos resultados para combatir parasitosis en peces de cultivo. Así, el presente trabajo evalúa la eficacia de la sal común y el extracto de ajos para disminuir la carga parasitaria de monogenoideos branquiales presentes en la gamitana C. macropomum. El presente estudio se llevó a cabo con peces colectados de estanques piscícolas del Centro de Investigaciones Fernando Alcántara Bocanegra (CIFAB) del Instituto de Investigaciones de la Amazonía Peruana (IIAP). Las muestras de branquias fueron colectadas y analizadas en el laboratorio de Parasitología y Sanidad Acuícola del IIAP. El análisis reveló la presencia de cinco especies de monogenoideos infestando las branquias de la gamitana: Anacanthorus spatulatus, Notozothecium janauachensis, Mymarothecium boegeri y M. iiapensis. Para combatir estos parásitos se probaron dos productos en diferentes concentraciones: tratamientos con sal a razón de 20, 30 y 40 g/L y tratamientos con extracto de ajos a razón de 20, 25 y 30 ml/L. Los resultados del estudio revelaron la eficacia de ambos productos, disminuyendo la carga parasitaria en todos los tratamientos empleados. Dentro de los tratamientos empleados, el uso de sal a 40g/L y el uso de extracto de ajos a razón de 30 ml/L fueron los más eficaces. Se concluye que las dosis empleadas pueden ser utilizadas en sistemas piscícolas para disminuir y/o erradicar las parasitosis por monogenoideos branquiales en la gamitana C. macropomum.
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