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dc.contributor.advisorDe la Cruz Flores, Mario Javier
dc.contributor.advisorGarcía de Sotero, Dora Enith
dc.contributor.authorVillasis Ipanama, Linda Isabel
dc.date.accessioned2023-03-13T19:01:47Z
dc.date.available2023-03-13T19:01:47Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8907
dc.description.abstractThe peruvian Amazon continues to generate a great contribution of plant species with ethnomedicinal benefits; It is for this reason that the objective of this study was to determine total polyphenols, saponins and alkaloids from the peel of Solanum sessiliflorum fruit, Capsicum annuum fruit and Mansoa alliacea leaves, by applying spectrophotometric methods. The values obtained for phenolic compounds are more representative in fruits of S. sessiliflorum (peel) that obtained higher results 24916.833 mg/100g for total phenols, flavonoids 45.738 mg/100g, anthocyanins 15.017 mg/100g and catechins a value of 0.004 mg /100g. In alkaloids, S. sessiliflorum presented 33.90 mg/100g, the fruit of C. annuum 20.32 mg/100g and the leaves of M. alliacea 17.34 mg/100g. For saponins, S. sessiliflorum obtained 161.40 mg/100g, C. annuum 51.75 mg/100g and M. alliacea 116.12 mg/100g; thus concluding that S. sessiliflorum is the most representative plant species in quantification of secondary metabolites.en_US
dc.description.abstractLa Amazonía peruana continúa generando un gran aporte de especies vegetales con bondades etnomedicinales; es por esa razón, que el presente trabajo tuvo como objetivo determinar polifenoles totales, saponinas y alcaloides de la cáscara del fruto de Solanum sessiliflorum, fruto de Capsicum annuum y hojas de Mansoa alliacea, mediante la aplicación de métodos espectrofotométricos. Los valores obtenidos para compuestos fenólicos son más representativos en frutos de S. sessiliflorum (cáscara) que obtuvo mayores resultados 24916,833 mg/100 g para fenoles totales, flavonoides 45,738 mg/100 g, antocianinas 15,017 mg/100 g y catequinas un valor de 0,004 mg/100 g. En alcaloides, S. sessiliflorum presentó 33,90 mg/100 g, el fruto de C. annuum un 20,32 mg/100 g y las hojas de M. alliacea un 17,34 mg/100g. Para saponinas, S. sessiliflorum obtuvo 161,40 mg/100 g, C. annuum 51,75 mg/100 g y M. alliacea 116,12 mg/100 g; concluyendo así que S. sessiliflorum es la especie vegetal más representativa en cuantificación de metabolitos secundarios.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectMetabolitos secundarioses_PE
dc.subjectCoconaes_PE
dc.subjectSolanum sessiliflorumes_PE
dc.subjectPimientoes_PE
dc.subjectCapsicum annuumes_PE
dc.subjectAjo sachaes_PE
dc.subjectMansoa alliaceaes_PE
dc.subjectEspectrofotometríaes_PE
dc.titleDeterminación de metabolitos secundarios de Solanum sessiliflorum, Capsicum annuum y Mansoa alliacea por métodos espectrofotométricoses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
renati.author.dni48194801
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2212-3936
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9501-1372
renati.advisor.dni40553043
renati.advisor.dni05236520
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorCárdenas Vda. de Reátegui, Reyna Gladys
renati.jurorJara Herrera, Cleto
renati.jurorTorres Tejada, José Daniel
dc.publisher.countryPEes_PE


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