Show simple item record

dc.contributor.advisorGratelly Silva, Pedro Antonio
dc.contributor.authorIsla Reategui, Gonzalo Manuel
dc.date.accessioned2024-02-01T17:23:38Z
dc.date.available2024-02-01T17:23:38Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other630 I81 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9771
dc.description.abstractIn the area of Mazán - Indiana, considered a producer of Musa paradisiaca, banana, this research was carried out, with the objective of determining the factors that influence the implementation of a protocol of good agricultural practices, in the indicated crop. It is a descriptive, transversal work. The sample was 30 banana producers living in the study area. The results reached were: socioeconomic factors reach 20% of compliance with the GAP, the property does not have hygienic services, rest areas, warehouses, basic services, infrastructure condition (regular). Sociocultural factors meet 42%. The level of education achieved stands out, such as primary (46.7%) and secondary (40%), they have lived in the area for more than 30 years, have banana productive areas (0.5 - 2 hectares), they keep domestic animals and are aware of receiving training in the subject. Since they do not receive training in GAP, they do not apply it, they do not receive technical assistance on the crop, nor do they keep records of their daily activities (expenses on products, application of fertilizers or pesticides, they do not perform crop rotation, or soil analysis. only 42% meet this variable. For legal factors: land tenure, private predominates. There is no association of producers, nor do they make improvements to their productive activity and they do not verify productive aspects that can optimize their harvests. Only 20 are met. %. The derivations of the work show that there is power of the economic, sociocultural and legal components that do not allow the execution of a protocol of Good Agricultural Practices in this area.en_US
dc.description.abstractEn la zona de Mazán - Indiana, considerada como productora de Musa paradisiaca, plátano, se realizó esta investigación, teniendo como objetivo, determinar los factores que influyen en la implementación de un protocolo de buenas prácticas agrícolas, en el cultivo indicado. Es un trabajo descriptivo, transversal. Se tuvo como muestra 30 productores de plátano afincados en la zona de estudio. Los resultados a los que se llegaron fueron: los factores socioeconómicos alcanzan el 20% del cumplimiento de las BPA, no cuentan con en el predio, servicios higiénicos, zonas de descanso, almacenes, servicios básicos, condición de la infraestructura (regular). Los factores socioculturales cumplen en 42%. Resalta el grado de instrucción alcanzado, como primaria (46.7%) y secundaria (40%), habitan más de 30 años en la zona, áreas productivas de plátano (0.5 - 2 has.), mantienen animales domésticos y están conscientes de recibir capacitación en el tema. Al no recibir capacitación en BPA, no aplican el mismo, no reciben asistencia técnica sobre el cultivo, ni mantienen registros de sus actividades diarias (gastos en productos, aplicación de fertilizantes o pesticidas, no realizan rotación de cultivos, ni análisis de suelos. Se cumplen de esta variable solo 42%. Para los factores legales: tenencia de la tierra, predomina la privada. No existe asociación de productores, ni realizan mejoras de su actividad productiva y no verifican aspectos productivos que puedan optimizar sus cosechas. Se cumple solo 20%. Las derivaciones del trabajo, muestran que existe potestad de los componentes económicos, socioculturales y legales que no consienten la ejecución de un protocolo de Buenas Prácticas Agrícolas en esta zona.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAgriculturaes_PE
dc.subjectCultivos alimenticioses_PE
dc.subjectBuenas practicas agrícolases_PE
dc.subjectPlátanoes_PE
dc.subjectMusa paradisiacaes_PE
dc.titleFactores que influyen en la implementación de un protocolo de buenas prácticas agrícolas en la producción de plátano – distrito de Indiana – Loreto – 2022es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineIngeniería en Gestión Ambientales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) en Gestión Ambientales_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni71100293
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5728-118X
renati.advisor.dni05221163
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline521236es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorChavez Vasquez, Rafael
renati.jurorYalta Vega, Ronald
renati.jurorAvila Fucos, Manuel Calixto
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess