Extracto acuoso de Mansoa alliacea ajo sacha incluido en la dieta como estimulante en el crecimiento, desempeño productivo y composición bromatológica de alevinos de Colossoma macropomum gamitana
Date
2023Author
Zamudio Orbe, Pedro Angel
Rodríguez Flores, Andy Mayer
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The present study investigated the effect of the aqueous extract of the Mansoa alliacea ajo sacha leaf on the growth, productive performance and bromatological composition of Colossoma macropomum fry. The research was carried out at the facilities of the Piscigranja Experimental Pilot Center - Quistococha UNAP, from September to November 2022. A total of 600 fingerlings were distributed in 12 pens of 50m2 (1 fish/m2) and fed for 90 days with balanced food enriched with aqueous extract of Mansoa alliacea (0 mL/kg, 4 mL/kg, 8 mL/kg and 12 mL/kg), with a frequency of 2 times a day and feeding rate of 6% (two months) and 3% (two months). two months). Every 15 days, the weight and length of the fry were recorded to determine growth in weight (g) and total length (cm) and zootechnical indices (daily weight gain, biomass gained, specific growth rate, apparent feed conversion index). and survival). Likewise, water quality parameters were monitored: temperature (C), transparency (cm), dissolved oxygen (mg/l), ammonium (mg/l) and pH (UI). At the end of the experiment (90 days) the hepatosomatic index and the bromatological composition (protein, fat and ash) of the muscles of the C. macropomum fry were determined. The results show that 12 mL/kg of the aqueous extract in the diet of C. macropomum increases weight growth (125g), daily weight gain (1.35 g/day), biomass gained (6095 g), specific growth rate (4.12% day) and improves the apparent feed conversion rates (1.42), also increases the percentage of protein and ash, and decreases fat in the muscle of the fry. There was no variation in water quality during the experiment. The aqueous extract of M. alliacea in the concentration of 12 mL/kg can be used as a growth stimulant, productive performance and bromatological composition of Colossoma macropomum fingerlings. El presente estudio investigó el efecto del extracto acuoso de la hoja de Mansoa alliacea ajo sacha sobre el crecimiento, desempeño productivo y composición bromatológica de alevinos de Colossoma macropomum. La investigación se realizó en las instalaciones del Centro Piloto Experimental Piscigranja - Quistococha UNAP, de setiembre a noviembre del 2022. Un total de 600 alevinos fueron distribuidos en 12 corrales de 50m2 (1pez/m2) y alimentados por 90 días con alimento balanceado enriquecida con extracto acuoso de Mansoa alliacea (0 mL/kg, 4 mL/kg, 8 mL/kg y 12 mL/kg), con una frecuencia de 2 veces al día y tasa de alimentación de 6% (dos meses) y 3% (dos meses). Cada 15 días se registró el peso y longitud de los alevinos, para determinar en crecimiento en peso (g) y longitud total (cm) e índices zootécnicos (ganancia de peso diario, biomasa ganada, tasa de crecimiento especifico, índice de conversión alimenticia aparente y sobrevivencia). Asimismo, se monitoreo los parámetros de calidad de agua: temperatura (C), transparencia (cm), oxígeno disuelto (mg/l), amonio(mg/l) y pH (UI). Al final de experimento (90 días) se determinó el índice hepatosomático y la composición bromatológica (proteína, grasa y ceniza) de los músculos de los alevinos de C. macropomum. Los resultados muestran que 12 mL/kg del extracto acuoso en la alimentación de C. macropomum incrementa el crecimiento en peso (125g), ganancia de peso diario (1.35 g/día), biomasa ganada (6095 g), tasa de crecimiento especifico (4.12%día) y mejora los índices de conversión alimenticia aparente (1.42), asimismo incrementa el porcentaje de proteína y ceniza, y disminuye la grasa en el músculo de los alevinos. No hubo variación de calidad de agua durante el experimento. El extracto acuoso de M. alliacea en la concentración de 12 mL/kg puede ser utilizado como estimulante en crecimiento, desempeño productivo y composición bromatológica de alevinos de Colossoma macropomum.
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