Show simple item record

dc.contributor.advisorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
dc.contributor.advisorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.contributor.authorPadilla Moreno, Mariby
dc.contributor.authorPeña Guerrero, Elton Jhoan
dc.date.accessioned2024-05-16T18:30:43Z
dc.date.available2024-05-16T18:30:43Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other613.2083 P14 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10125
dc.description.abstractUsing data from the JUNTOS Program in Belén, 2023, the current study, Nutritional status, food consumption, and eating behavior in children aged 1 to 5 years, tries to ascertain the association between these variables in children of that age….. Together Program, Belén 2023. T This research used a cross-sectional correlational descriptive design, a non-experimental quantitative method. There were 74 males and 46 girls in the study's sample. Assessments of the hemoglobin level, anthropometric markers, food intake, and eating habits were performed. When it comes to markers of nutritional status, the majority of boys and girls (98%) have appropriate weight-for-age ratios (P/E). In terms of the P/T, or weight/height index, 97% of the cases were normal. 97% of the people in the height-for-age (T/E) are the right size for the index. There were 5% of children with moderate anemia and 13% with mild anemia based on hemoglobin content. Noteworthy, sixty-five percent of the children had hemoglobin levels between 11.0 and 11.5 mg/dl. Apart from restricting their intake of fruits and vegetables, 61% of youngsters also eat foods or food products high in fat. Poor or unhealthy eating habits were reported by 63%. In all attributes or categories, pro[1]and anti-ingestion behaviors exhibit minor tendencies. That being said, pro- and antiingestion features, with the exception of emotional overeating and satiety response, were found to be statistically correlated with anthropometric indices. Additionally, food intake and height have a substantial link with weight.en_US
dc.description.abstractEl objetivo del presente estudio, titulado Estado nutricional, consumo de alimentos y comportamiento alimentario en niños de 1 a 5 años del Programa JUNTOS, Belén-2023, es determinar la relación entre el estado nutricional, el consumo de alimentos y el comportamiento alimentario en niños de 1 a 5 años. antiguo. Programa Together, Belén 2023. El diseño descriptivo correlacional transversal es el método cuantitativo no experimental utilizado en este estudio. El estudio incluyó 46 niñas y 74 niños. Se realizaron mediciones de indicadores antropométricos, consumo de alimentos y conducta alimentaria, así como evaluaciones de niveles de hemoglobina. La mayoría de los pibes (98%) tienen relaciones (P/E) normales en cuanto a los indicadores del estado nutricional. El 97% tiene una condición física normal según el índice (P/T). El 97% tiene la talla correcta según el índice (T/E). El 13% de los menores tenían anemia leve y el 5% tenían anemia moderada en cuanto a las concentraciones de HB. Es importante mencionar que el 65% de los bebés tenía concentraciones de HB entre 11,0 y 11,5 mg/dL. Además de limitar su consumo de frutas y verduras, el 61% de los pibes consume alimentos o productos alimenticios ricos en grasas. El 63% afirmó haber consumido alimentos poco saludables o deficientes. Todas las características o categorías muestran tendencias débiles en los comportamientos antiingesta y pro-ingesta. Con la excepción de la sobrealimentación emocional y la respuesta de saciedad, se encontró una relación estadística entre los rasgos pro y antiingestión y los índices antropométricos. Además, existe una correlación significativa entre el consumo de alimentos y P/T, T/E y anemia.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectEstado nutricionales_PE
dc.subjectConsumo de alimentoses_PE
dc.subjectConducta alimentariaes_PE
dc.subjectNiñoses_PE
dc.subjectProgramas socialeses_PE
dc.titleEstado nutricional, consumo de alimentos y conducta alimentaria en niños de 1 a 5 años del Programa Juntos, Belén-2023es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni74081342
renati.author.dni72166834
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8216-461X
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4009-2328
renati.advisor.dni41715571
renati.advisor.dni06517179
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorCardeña Peña, Genaro Rafael
renati.jurorCarranza Gonzales, Jorge Luis
renati.jurorRojas Guerrero, Nady Fatima
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess