Briquetas con cascarilla de aguaje (Mauritia flexuosa) más papel reciclado y almidón en Iquitos 2023
Abstract
The production of briquettes from aguaje husk was conducted in the germplasm area of agronomy (Agrostology Garden). The study employed a quantitative approach and an experimental design, with a population comprising 16 briquettes prepared according to specified treatments. The aim was to manufacture briquettes using the mentioned input along with paper and yucca starch, serving as binding agents. To assess the efficiency of the briquettes, a grilling stove was fabricated. The conclusion was drawn that the fourth treatment (50% aguaje husk + 40% paper + 10% yucca starch) yielded the best averages, with values of 30 centimeters (length), 120 grams (weight), 9 centimeters (diameter), taking 7 minutes to ignite, and 15 minutes for water to boil. Consequently, the alternative hypothesis is accepted as one of the treatments (T4) exhibited superior results in all variables. La elaboración de las briquetas de cascarilla de aguaje se desarrolló en el área de del banco de germoplasma de agronomía (Jardín Agrostología), el trabajo fue cuantitativa y el diseño experimental, la población lo conformaron 16 briquetas elaboradas según los tratamientos en estudio, la finalidad fue elaborar briquetas en base al insumo arriba mencionado más papel y almidón los cuales actuaron como adherentes, para comprobar la eficiencia de las briquetas se confecciono una cocina parrillera, llegándose a concluir que el cuarto tratamiento (50% cascarilla de aguaje + 40% de papel + 10% almidón de yuca) obtuvo los mejores promedios con valores de 30 cm (largo), 120 g de peso, 9 cm de diámetro, 7 minutos demoro en prenderse y 15 minutos tardo el agua en hervir, por lo que la hipótesis alterna se acepta ya que uno de los tratamientos (T4) presento los mejores resultados en todas las variables.
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- Tesis [450]