Actividad inhibitoria del extracto de Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) y Capsicum annuum L. (ají dulce) sobre α-glucosidasa
Abstract
α-Glucosidase inhibitors are agents of therapeutic interest because they can contribute to reducing intestinal glucose absorption and, therefore, reduce hyperglycemia in pathological conditions such as diabetes. In this investigation, the inhibitory activity was determined in ethanolic extracts of Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) and Capsicum annuum L. (aji dulce) on α-glucosidase, evaluated at 100, 250, 500 and 1000 µg/mL, the species being selected and collected for convenience in the Fernando Lores district (198°S 4°0'6” S 73°9'38” O). The results showed that both the peel extract of the fruit of S. sessiliflorum Dunal and the extract of the fruit of C. annuum L., in none of the evaluated concentrations were able to exceed 50% inhibition; these results allow us to conclude that both plant species evaluated are not considered active to produce an inhibitory effect on α-glucosidase. Los inhibidores de la α-glucosidasa, son agentes de interés terapéutico porque pueden contribuir a reducir la absorción intestinal de glucosa y, por lo tanto, reducir la hiperglucemia en condiciones patológicas como la diabetes. En esta investigación se determinó la actividad inhibitoria en extractos etanólicos de Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) y Capsicum annuum L. (aji dulce) sobre α– glucosidasa, evaluados a 100, 250, 500 y 1000 µg/mL, siendo las especies seleccionadas y recolectadas por conveniencia en el distrito de Fernando Lores (198°S 4°0’6” S 73°9’38” O). Los resultados mostraron que tanto el extracto de cáscara del fruto de S. sessiliflorum Dunal y el extracto del fruto de C. annuum L., en ninguna de las concentraciones evaluadas fueron capaces de superar el 50% de inhibición; estos resultados permiten concluir que ambas especies vegetales evaluadas no se consideran activos para producir un efecto inhibitorio sobre α-glucosidasa.
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- Tesis [276]