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dc.contributor.advisorDe la Cruz Flores, Mario Javier
dc.contributor.advisorGarcía de Sotero, Dora Enith
dc.contributor.authorSinarahua Mucushua, Paola Elizabeth
dc.date.accessioned2024-06-13T17:31:20Z
dc.date.available2024-06-13T17:31:20Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other572.756 S57 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10191
dc.description.abstractα-Glucosidase inhibitors are agents of therapeutic interest because they can contribute to reducing intestinal glucose absorption and, therefore, reduce hyperglycemia in pathological conditions such as diabetes. In this investigation, the inhibitory activity was determined in ethanolic extracts of Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) and Capsicum annuum L. (aji dulce) on α-glucosidase, evaluated at 100, 250, 500 and 1000 µg/mL, the species being selected and collected for convenience in the Fernando Lores district (198°S 4°0'6” S 73°9'38” O). The results showed that both the peel extract of the fruit of S. sessiliflorum Dunal and the extract of the fruit of C. annuum L., in none of the evaluated concentrations were able to exceed 50% inhibition; these results allow us to conclude that both plant species evaluated are not considered active to produce an inhibitory effect on α-glucosidase.en_US
dc.description.abstractLos inhibidores de la α-glucosidasa, son agentes de interés terapéutico porque pueden contribuir a reducir la absorción intestinal de glucosa y, por lo tanto, reducir la hiperglucemia en condiciones patológicas como la diabetes. En esta investigación se determinó la actividad inhibitoria en extractos etanólicos de Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) y Capsicum annuum L. (aji dulce) sobre α– glucosidasa, evaluados a 100, 250, 500 y 1000 µg/mL, siendo las especies seleccionadas y recolectadas por conveniencia en el distrito de Fernando Lores (198°S 4°0’6” S 73°9’38” O). Los resultados mostraron que tanto el extracto de cáscara del fruto de S. sessiliflorum Dunal y el extracto del fruto de C. annuum L., en ninguna de las concentraciones evaluadas fueron capaces de superar el 50% de inhibición; estos resultados permiten concluir que ambas especies vegetales evaluadas no se consideran activos para producir un efecto inhibitorio sobre α-glucosidasa.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectInhibidores de glicósido hidrolasases_PE
dc.subjectAlfa glucosidasaes_PE
dc.subjectHipoglucemiant eses_PE
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectCoconaes_PE
dc.subjectSolanum sessiliflorumes_PE
dc.subjectAjí dulcees_PE
dc.subjectCapsicum annuumes_PE
dc.subjectDiabeteses_PE
dc.titleActividad inhibitoria del extracto de Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) y Capsicum annuum L. (ají dulce) sobre α-glucosidasaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford##3.01.05es_PE
renati.author.dni73092486
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2212-3936
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9501-1372
renati.advisor.dni40553043
renati.advisor.dni05236520
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorTorres Tejada, José Daniel
renati.jurorJara Herrera, Cleto
renati.jurorRuiz Vásquez, Liliana
dc.publisher.countryPEes_PE


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