Show simple item record

dc.contributor.advisorDe la Cruz Flores, Mario Javier
dc.contributor.advisorGarcía de Sotero, Dora Enith
dc.contributor.authorRomero Rodríguez, María Del Carmen
dc.contributor.authorCurto Arévalo, Jhudy Stefany
dc.date.accessioned2024-06-20T17:34:21Z
dc.date.available2024-06-20T17:34:21Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other547.632 R81 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10213
dc.description.abstractThe present study aimed to determine the phenolic compounds and inhibitory activity of ethanolic extracts of Artocarpus altilis (Parkinson) Fosberg (pandisho) and Calathea allouia (Aubl.) Lindl. (dale dale) about α-glucosidase. Samples were collected for convenience, oven-dried, and then micropulverized. Phenolic compounds were quantified using the UV/visible spectrophotometric technique, while the inhibitory activity was from alcoholic extracts at 100, 250, 500 and 1000 µg/mL in reaction mixture on α-glucosidase. The results show that most of the phenolic compounds are present in the leaves of A. altilis with 16278.46 mg/100g of total phenols; 47,987 mg/100g of flavonoids; 13,412 mg/100g of anthocyanins; but, C. allouia (Aubl.) Lindl – tuber obtained 0.007 mg/100g of catechins. In the inhibitory activity, an IC50=887.77 µg was obtained for the A. altilis leaf extract, while the A. altilis bark and C. allouia tuber extracts achieved IC50 > 1000 µg, allowing us to conclude that only the A. altilis leaves are considered active.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio tuvo como objetivo determinar los compuestos fenólicos y actividad inhibitoria de los extractos etanólicos de Artocarpus altilis (Parkinson) Fosberg (pandisho) y Calathea allouia (Aubl.) Lindl. (dale dale) sobre α glucosidasa. Las muestras se recolectaron por conveniencia, se secaron en estufa y luego se micropulverizaron. Los compuestos fenólicos se cuantificaron mediante la técnica espectrofotométrica de UV/visible, mientras que la actividad inhibidora fue a partir de extractos alcohólicos a 100, 250, 500 y 1000 µg/mL en mezcla de reacción sobre α-glucosidasa. Los resultados muestran que la mayoría de los compuestos fenólicos están presentes en las hojas de A. altilis con 16278,46 mg/100g de fenoles totales; 47,987 mg/100g de flavonoides; 13,412 mg/100g de antocianinas; pero, C. allouia (Aubl.) Lindl – tubérculo obtuvo 0,007 mg/100g de catequinas. En la actividad inhibitoria se obtuvo una IC50=887,77 µg para el extracto de hojas de A. altilis, mientras que los extractos de corteza de A. altilis y tubérculo de C. allouia lograron IC50 > 1000 µg, permite concluir que sólo las hojas de A. altilis se consideran activas.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectCompuestos fenólicoses_PE
dc.subjectInhibidores de glicósido hidrolasases_PE
dc.subjectAlfa glucosidasaes_PE
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectPan de árboles_PE
dc.subjectArtocarpus altilises_PE
dc.subjectDale dalees_PE
dc.subjectCalathea allouiaes_PE
dc.titleDeterminación del contenido de compuestos fenólicos y actividad inhibitoria de extractos de Artocarpus altilis (parkinson) Fosberg y Calathea allouia (aubl.) Lindl. sobre α-glucosidasaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.03es_PE
renati.author.dni70794577
renati.author.dni70141646
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2212-3936
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9501-1372
renati.advisor.dni40553043
renati.advisor.dni05236520
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorVargas Rodríguez, Rosa del Carmen Miluska
renati.jurorJara Herrera, Cleto
renati.jurorGutiérrez Alvarado, Wilfredo Oswaldo
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess