Show simple item record

dc.contributor.advisorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
dc.contributor.authorPerez Rivera, Kackney Norma
dc.date.accessioned2024-08-16T12:35:47Z
dc.date.available2024-08-16T12:35:47Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other664.09 P45 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10370
dc.description.abstractThe research was conducted in order to evaluate the knowledge of consumers about the nutritional labeling of foods sold in the city of Iquitos. The study was qualitative, non-experimental with a simple descriptive design. We worked with 385 people, obtained by random sampling the survey was used to collect data, ask a question and provide answer options. It was observed that 5.7% (n=22) never read, 31.7% (n=122) sometimes read and 19.5% (n=75) always read; 80.3% (n=309) have low knowledge level, 17.6% (n=68) medium and 2.1% (n=8) high. The choice of foods by the consumer considering the declaration and information in the nutritional labeling of foods, it was observed that 0.5% (n = 2) of them choose foods according to the statement on the label, 58.1% (n = 224) often get to choose and 5.5% (n = 21) always choose foods taking into account the declaration and information; demonstrated by empirical evidence with a confidence level of 95% that there is a low level of knowledge about the nutritional information of the labels of the foods sold in the city of Iquitos.en_US
dc.description.abstractLa investigación se realizó con el objeto de evaluar el conocimiento de los consumidores sobre el etiquetado nutricional de alimentos que se expenden en la ciudad de Iquitos. El estudio fue cualitativo, no experimental de diseño descriptivo simple. Se trabajó con 385 personas, obtenido por muestreo aleatorio la encuesta se utilizó para recopilar datos, hacer una pregunta y brindar opciones de respuesta. Se observó que el 5,7% (n=22) nunca leen, 31,7% (n=122) a veces leen y 19,5% (n=75) siempre leen; tienen conocimiento sobre el etiquetado nutricional de alimentos el 80,3% (n=309) tienen nivel conocimiento bajo, el 17,6% (n=68) medio y 2,1% (n=8) alto. La elección de alimentos por el consumidor considerando la declaración e información en el etiquetado nutricional de alimentos, se observó que el 0,5% (n=2) de ellos eligen alimentos según la declaración en la etiqueta, 58,1% (n=224) muchas veces llegan a elegir y 5,5% (n=21) siempre eligen alimentos teniendo en cuenta la declaración e información; existe un bajo grado de comprensión de la información nutricional en las etiquetas de los alimentos en la ciudad de Iquitos, como lo demuestran los datos empíricos con un nivel de confianza del 95%.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectEtiquetado de alimentoses_PE
dc.subjectValor nutritivoes_PE
dc.subjectAlimentos procesadoses_PE
dc.subjectConocimientoes_PE
dc.titleConocimiento sobre etiquetado nutricional de alimentos procesados que se expende en la ciudad de Iquitoses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.01es_PE
renati.author.dni46269489
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4009-2328
renati.advisor.dni06517179
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorGuerra Sangama, Wilson
renati.jurorParedes Mori, Pedro Roberto
renati.jurorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess