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dc.contributor.advisorCubas Encinas, Omar
dc.contributor.advisorGaray Vasquez, Herless Edson
dc.contributor.authorPezo Villacorta, Xiomi Carolina
dc.date.accessioned2024-09-03T14:04:13Z
dc.date.available2024-09-03T14:04:13Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other631.861 P49 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10426
dc.description.abstractThe hilling is a cultural task that is performed in many cultivated plants and consists of accumulating soil at the foot of the plant, mainly to provide greater stability, control pests, diseases and maintain greater soil moisture. Along with this work, in some crops such as lettuce, fertilization is used to improve yields. The objective of this study was to evaluate the effect of different levels of organic fertilizer applied in the hilling on the agronomic characteristics and yield of Lactuca sativa L., var. Great Lakes in Zungaro Cocha, San Juan - 2023. The study was conducted at the Horticultural Plants Workshop, Faculty of Agronomy-UNAP. A completely randomized block design (CRBD) was used with 4 treatments consisting of different doses of poultry manure (T0: 0, T1: 1, T2: 2, T3: 3 kg.m-2) at the time of hilling and with 4 replications. American lettuce variety Great Lakes was used. After analysis of the results, the main conclusions were that the different doses of poultry manure applied at the time of hilling did not significantly influence the agronomic characteristics of plant height, plant extension, head diameter and head height. However, there were significant differences for root mass, stem mass, head mass and total plant mass. With the T3 treatment (3 kg.m-2), lower root mass (6.16 g) and higher stem mass (38.89 g), head/plant mass (349.16 g) and total plant mass (394.25 g) were obtained. It also allowed estimating the maximum yield at 39,106 kg.ha-1 of heads of American lettuce var. Great Lakes. For each kg of poultry manure applied at the time of hilling, there is an increase of 29.7 g of head/plant mass.en_US
dc.description.abstractEl aporque es una labor cultural que se realiza en muchas plantas cultivadas y que consiste en acumular tierra al pie de la planta, para dar principalmente mayor estabilidad, controlar plagas, enfermedades y mantener mayor humedad en el suelo. Junto con esta labor, en algunos cultivos como la lechuga se aprovecha para realizar el abonamiento con el fin de mejorar los rendimientos. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de los diferentes niveles de abono orgánico aplicados en el aporque sobre las características agronómicas y el rendimiento de Lactuca sativa L., var. Great Lakes en Zungaro Cocha, San Juan – 2023. El estudio se realizó en el Taller de Plantas Hortícolas, de la Facultad de Agronomía-UNAP. Se utilizó un diseño de bloques completamente al azar (DBCA) con 4 tratamientos que consistían de diferentes dosis de gallinaza (T0: 0, T1: 1, T2: 2, T3: 3 kg.m-2) al momento del aporque y con 4 repeticiones. Se utilizó la lechuga americana variedad Great Lakes. Después del análisis de los resultados, las principales conclusiones fueron que las diferentes dosis de gallinaza aplicadas al momento del aporque no influenciaron significativamente las características agronómicas de altura de planta, extensión de planta, diámetro de cabeza y altura de cabeza. Entretanto, si tuvieron diferencias significativas para masa de raíz, masa de tallo, masa de cabeza y masa total de planta. Con el tratamiento T3 (3 kg.m-2) se obtuvieron menor masa de raíz (6,16 g) y mayor masa de tallos, con 38.89 g; masa de cabeza/planta, con 349.16 g y masa total de planta, con 394.25 g. Asi mismo permitió estimar el rendimiento máximo en 39,106 kg.ha-1 de cabezas de lechuga americana var. Great Lakes. Por cada kg de gallinaza aplicado al momento del aporque, hay un incremento de 29.7 g de masa de cabeza/planta.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAbonos orgánicoses_PE
dc.subjectDosis de aplicaciónes_PE
dc.subjectAporquees_PE
dc.subjectCaracterísticas agronómicases_PE
dc.subjectRendimiento de cultivoses_PE
dc.subjectLechugaes_PE
dc.subjectLactuca sativaes_PE
dc.titleDosis de gallinaza en el aporque en las características agronómicas y rendimiento en Lactuca sativa L., Var. great lakes. Loreto. 2023es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni74150964
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4385-5725
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0009-0007-6123-3579
renati.advisor.dni05371080
renati.advisor.dni40191003
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorManrique del Aguila, Julio Abel
renati.jurorYalta Vega, Ronald
renati.jurorAvila Fucos, Manuel Calixto
dc.publisher.countryPEes_PE


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