Hábitos alimentarios, depresión, consejería y estado nutricional en pacientes con tuberculosis pulmonar en IPRESS de la provincia de Maynas
Abstract
The present research titled "Eating habits, depression, counseling and nutritional status in patients with Pulmonary Tuberculosis in IPRESS of the province of Maynas." Objective: Determine the relationship between eating habits, depression, counseling and nutritional status in patients with Pulmonary Tuberculosis in IPRESS in the province of Maynas. Method: The study has a quantitative approach, non experimental, uses a descriptive correlational and cross-sectional design. The sample used in the study was made up of 90 patients with pulmonary tuberculosis, 38 female and 52 male, judged between 18 and 59 years old, from 4 IPRESS in the province of Maynas. Results: Surveys were given to patients, who were asked to answer each question according to their criteria. According to nutritional status indicators, patients showed a normal nutritional status of 47% according to BMI, followed by a diagnosis of overweight with 27% and obesity with 13%. When hemoglobin levels were measured, 57% of patients did not have anemia and 30% had mild anemia. Regarding eating habits, patients marked the foods they consumed daily, weekly, or monthly; As a consequence, 64% of the patients' eating habits were inadequate. On the Zung test questionnaire, patients marked their mood during the last week, 64.4% of patients were not depressed, while 33.3% of patients were slightly depressed. On the other hand, patients indicated that nutritional counseling was inadequate and that they did not receive adequate nutritional information at each counseling session. In addition, they indicated that nutritional counseling was carried out every semester. Conclusion: Sufficient statistical evidence was found between nutritional status, eating habits and depression. However, no statistical evidence was found to support the relationship between nutritional status and nutritional counseling. La presente investigación titulado “Hábitos alimentarios, depresión, consejería y estado nutricional en pacientes con Tuberculosis Pulmonar en IPRESS de la provincia de Maynas”. Objetivo: Determinar la relación entre los hábitos alimentarios, depresión, consejería y estado nutricional, en pacientes con Tuberculosis Pulmonar en IPRESS de la provincia de Maynas. Método: El estudio es de enfoque cuantitativo, de tipo no experimental, utiliza un diseño descriptivo correlacional y de corte transversal. La muestra empleada en el estudio estuvo compuesta por 90 pacientes con tuberculosis pulmonar, 38 de sexo femenino y 52 de sexo masculino, juzgados entre 18 y 59 años, de 4 IPRESS de la provincia de Maynas. Resultados: Se entregaron encuestas a los pacientes, a quienes se les pidió que respondieran cada pregunta de acuerdo con su criterio. Según los indicadores del estado nutricional, los pacientes mostraron un estado nutricional normal del 47% según el IMC, seguido de un diagnóstico de sobrepeso con un 27% y obesidad con un 13%. Cuando se midieron los niveles de hemoglobina, el 57% de los pacientes no presentaron anemia y el 30% presentó anemia leve. En cuanto a los hábitos alimentarios, los pacientes marcaban los alimentos que consumían de forma diaria, semanal o mensual; como consecuencia, el 64% de los hábitos alimentarios de los pacientes eran inadecuados. Sobre el cuestionario del test de Zung, los pacientes marcaron su estado de ánimo durante la última semana, el 64.4% de los pacientes no estaban deprimidos, mientras que el 33.3% de los pacientes estaban ligeramente deprimidos. Por otra parte, los pacientes indicaron que las consejerías nutricionales eran inadecuadas y que no recibían una información alimentaria adecuada en cada consejería. Además, indicaron que las consejerías nutricionales se realizaban cada semestre. Conclusión: Se encontró suficiente evidencia estadística entre el estado nutricional, hábitos alimentarios y depresión. Sin embargo, no se encontró evidencia estadística que respalde la relación entre el estado nutricional y la consejería nutricional.
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