Efecto de intervención educativa en la recuperación de desnutrición aguda en niños atendidos en Centro de Salud San Juan – 2008
Date
2013Author
Correa Cajachagua, Maribel Toribia
Santillán Mendoza, Lita Merly
Metadata
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The present research work entitled "Effect of educational intervention in the recovery of acute malnutrition in children treated at the San Juan Health Center - 2008", had the general objective: To determine the effect of a nutritional educational intervention program, in the recovery of children with acute malnutrition aged 1 to 3 years. The type of research that was used was the quasi-experimental, correlational-causal design in time series with a single group, the study was longitudinal, the information was collected by stages and steps throughout 4 months of the intervention. The sample size was 20 children from 1 to 3 years of age treated at the San Juan Health Center in the San Juan district. To collect the information, three instruments were used: Anthropometric evaluation form and auxiliary tests; Food and nutrition knowledge questionnaire (pre and post test) and Dietary practices report sheet. The Questionnaire had a validity of 77% and a reliability of Crombach's alpha = 0.6. The data collected were analyzed using the SPSS version 15 program. The hypothesis was verified using the t test for related samples and X2 for a sample with α = 0.05. Among the most relevant findings we can cite: The educational intervention program had a positive effect on the nutritional recovery of children with acute malnutrition, evidenced in the following: The knowledge and skills of the mother on issues of nutrition, malnutrition, anemia, parasitosis, food hygiene and common infections (acute diarrheal diseases and acute respiratory infections) are adequate due to the effect of the nutritional educational intervention program, according to t (19) = 25.90 , p = 0.00 ≤ than α = 0.05; the weight and height of the child, the subject of the study, reaches appropriate standards for the age at the end of the nutritional educational intervention, according to: t (19) = -7.172, p ≤ 0.000, α ≤ 0.05; for the weight t (19) = -0.2896, p ≤ 0.009, α ≤ 0.05; for size; the study children reached adequate hemoglobin levels as a positive effect of the nutritional educational intervention according to t (19) = -3706 p ≤ 0.001, α ≤ 0.05 and the educational intervention program had no effect on the control of parasitosis according to X2 (1) = 3,200, p = 0.074 ≤ α = 0.05. El presente trabajo de investigación titulado “Efecto de intervención educativa en la recuperación de desnutrición aguda, en niños atendidos en el Centro de Salud San Juan – 2008”, tuvo como objetivo general: Determinar el efecto de un programa de intervención educativa nutricional, en la recuperación de niños con desnutrición aguda de 1 a 3 años. El tipo de investigación que se empleó, fue el cuasi experimental, diseño correlacional-causal en series de tiempo con un solo grupo, el estudio fue longitudinal, la información se recogió por etapas y pasos a lo largo de 4 meses de la intervención. El tamaño de la muestra fue de 20 niños de 1 a 3 años de edad atendidos en el Centro de Salud San Juan del distrito de San Juan. Para la recolección de la información se utilizó tres instrumentos: Ficha de evaluación antropométrica y exámenes auxiliares; Cuestionario de conocimientos en alimentación y nutrición (pre y post test) y Ficha de reporte de prácticas alimentarias. El Cuestionario tuvo una validez de 77% y una confiabilidad de alfa de Crombach = 0.6. Los datos recolectados se analizaron utilizando el programa SPSS versión 15. Se verificó la hipótesis utilizando la prueba t para muestras relacionadas y X2 para una muestra con α = 0.05. Entre los hallazgos más relevantes podemos citar: El programa de intervención educativa, tuvo efecto positivo en la recuperación nutricional del niño con desnutrición aguda, evidenciándose en lo siguiente: Son adecuados los conocimientos y habilidades de la madre en temas de alimentación, desnutrición, anemia, parasitosis, higiene alimentaria e infecciones comunes (enfermedades diarreicas agudas e infecciones respiratorias agudas) por efecto del programa de intervención educativa nutricional, según t (19) = 25.90, p = 0.00 ≤ que α = 0.05; el peso y talla del niño, sujeto de estudio alcanza estándares adecuados a la edad al final de la intervención educativa nutricional, según: t (19) = -7.172, p ≤ 0.000, α ≤ 0.05; para el peso t (19) = -0.2896, p ≤ 0.009, α ≤ 0.05; para la talla; los niños sujetos de estudio alcanzan niveles adecuados de hemoglobina como efecto positivo de la intervención educativa nutricional según t (19) = -3706 p ≤ 0.001, α ≤ 0.05 y el programa de intervención educativa no tuvo efecto en el control de la parasitosis según X2 (1) = 3.200, p = 0.074 ≤ α = 0.05.
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