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dc.contributor.advisorLi Loo Kung, Carlos Antonio
dc.contributor.advisorDávila Panduro, Susy Karina
dc.contributor.authorLópez Panduro, Carlos Enrique
dc.date.accessioned2024-10-21T16:14:41Z
dc.date.available2024-10-21T16:14:41Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other664.9297 L83 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10594
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine the relationship between the hygienic-sanitary condition and microbiological quality of the beef marketed in the Belen market - Iquitos, developed through a non-experimental methodology of descriptive-correlational type, where we sought to find a correlation between the variables under study which were: hygienic-sanitary condition and microbiological quality, which were studied in their natural environment by collecting information from 25 people working in the beef stalls of the Belen market in the city of Iquitos: Hygienic-sanitary condition and microbiological quality, which were studied in their natural environment by collecting information from 25 people working in the beef stalls of the Belen Market in the city of Iquitos, to whom the interview technique was applied and a data collection form was used for this purpose, and performing the laboratory analysis of beef samples from the Belen Market and the Municipal Camal, as this is the point of origin from which the raw material comes, for which the analysis of the indicator microorganisms such as the following were carried out: Enumeration of Mesophilic Aerobic Microorganisms, Enumeration of Total Coliforms, Enumeration of Escherichia coli, Enumeration of Staphylococcus aureus and Detection of Salmonella spp, reaching the following results: That better actions should be taken by the personnel working in the sale of beef in the Belen Market so that in the medium to short term there can be a better management of the hygienic-sanitary conditions and on the other hand the final result that the beef that is marketed obtained a high microbial load in Escherichia coli and therefore in Total Coliforms.en_US
dc.description.abstractEs presente estudio tuvo como finalidad determinar la relación entre la condición higiénica sanitaria y calidad microbiológica de la carne bovina comercializada en el mercado Belén – Iquitos, desarrolllado mediante una metodología no experimental de tipo descriptivo – correlacional, donde se busco encontra una correlación entre las variables en estudio que fueron: condición higiénica-sanitaria y la calidad microbiológica, las cuales fueron estudiadas en su medio natural recoelctando la información de 25 personas que trabajan en los puestos de carne bovina del Mercado Belén de la ciudad de Iquitos, a quienes se le aplicó la técnica de la entrevistas y se utilizó una ficha de recolección de datos para ello, y realizando el análisis de laboratorio de las muestra de carne bovina del Mercado Belén y del Camal Municipal, por ser el punto de origen de donde procede la materia prima, para ello se realizaron los análisis de los microorganismos indicadores como son: Enumeración de Microorganismos Aerobios Mesófilos, Enumeración de Coliformes Totales, Enumeración de Escherichia coli, Enumeración de Staphylococcus aureus y Detección de Salmonella spp, llegando a los siguientes resultados: Que se deben tomar mejores acciones por parte del personal que trabaja en el expendio de la carne bovina en el Mercado Belén para que en un mediano a corto plazo se pueda tener un mejor manejo de las condiciones higiénicas-sanitarias y por otro lado el resultado final que la carne bovina que se comercializa obtuvo una carga microbiana elevada en Escherichia coli y por ende en Coliformes Totales.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectCarne de reses_PE
dc.subjectMicrobiología de alimentoses_PE
dc.subjectHigiene de la carnees_PE
dc.subjectCalidad de la carnees_PE
dc.subjectComercializaciónes_PE
dc.subjectMercadoses_PE
dc.titleCondición higiénica sanitaria y calidad microbiológica de carne bovina comercializada en el mercado Belén Iquitoses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesises_PE
thesis.degree.disciplineDoctorado en Ambiente y Desarrollo Sosteniblees_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Escuela de Postgradoes_PE
thesis.degree.nameDoctor(a) en Ambiente y Desarrollo Sosteniblees_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.02.01es_PE
renati.author.dni05372817
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8246-5172
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5235-532X
renati.advisor.dni05414897
renati.advisor.dni40200098
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline521018es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#doctores_PE
renati.jurorRamirez Chung, Jose Francisco
renati.jurorRuiz Paredes, Roger
renati.jurorNavarro Torres, Darvin
dc.publisher.countryPEes_PE


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