Show simple item record

dc.contributor.advisorYalta Vega, Ronald
dc.contributor.authorDa Silva Perez, Archely Thais del Rosario
dc.date.accessioned2024-10-25T15:11:00Z
dc.date.available2024-10-25T15:11:00Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other631.861 D11 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10609
dc.description.abstractThe study investigated the effects of different levels of guinea pig manure (cuyaza) on the agronomic characteristics and yield of Lactuca sativa L. (lettuce), Grand Rapid variety, in the Zungarococha region, Loreto. A Completely Randomized Block Design with four treatments of cuyaza per hectare and four replications was employed. Parameters such as plant height, plant width, root length, stem length, stem weight, number of leaves per plant, leaf weight per plant, and total plant weight of lettuce were evaluated. The results indicated that treatment T4, with 30 tons per hectare of cuyaza, showed a significant improvement in multiple agronomic characteristics, including plant height, plant width, stem length, stem weight, number of leaves per plant, leaf weight per plant, and total plant weight of lettuce (p<0.001). Statistically significant differences were observed with treatment T4 in plant height (25.50 cm), stem length and weight (25.0 cm and 33 g, respectively), number of leaves (22 units), leaf weight per plant (84 g), and total plant weight (120 g). However, no significant differences were recorded in plant width and root length between treatments. These results suggest that the application of cuyaza can enhance the development and yield of lettuce, although it does not seem to significantly influence root length. A dose dependent response was observed in several variables, with treatments of 10 and 20 tons per hectare of cuyaza showing intermediate results compared to the 30 tons per hectare treatment.en_US
dc.description.abstractEl estudio investigó los efectos de diferentes niveles de cuyaza en las características agronómicas y el rendimiento de Lactuca sativa L. Lechuga, variedad Grand Rapid, en la región de Zungarococha, Loreto. Se empleó un Diseño de Bloques Completos al Azar con cuatro tratamientos de cuyaza por hectárea y cuatro repeticiones. Se evaluaron parámetros como altura de planta, ancho de planta, longitud de raíces, longitud de tallo, peso de tallo, cantidad de hojas por planta, peso de hojas por planta y peso total de planta de lechuga. Los resultados indicaron que el tratamiento T4, con 30 toneladas por hectárea de cuyaza, mostró una significativa mejora en múltiples características agronómicas, incluyendo altura de planta, ancho de planta, longitud de tallo, p eso de tallo, cantidad de hojas por planta, peso de hojas por planta y peso total de planta de lechuga (p<0.001). Se observaron diferencias estadísticamente significativas con el tratamiento T4 en altura de planta (25.50 cm), longitud y peso de tallo (25.0 cm y 33 g, respectivamente), cantidad de hojas (22 unidades), peso de hojas por planta (84 g) y peso total de planta (120 g). Sin embargo, no se registraron diferencias significativas en ancho de planta y longitud de raíces entre los tratamientos. Estos resultados sugieren que la aplicación de cuyaza puede mejorar el desarrollo y rendimiento de la lechuga, aunque no parece influir significativamente en la longitud de raíces. Se observó una respuesta dosis-dependiente en varias variables, con los tratamientos de 10 y 20 toneladas por hectárea de cuyaza mostrando resultados intermedios en comparación con el tratamiento de 30 toneladas por hectárea.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAbonos animaleses_PE
dc.subjectDosis de aplicaciónes_PE
dc.subjectCaracterísticas agronómicases_PE
dc.subjectRendimiento de cultivoses_PE
dc.subjectLechugaes_PE
dc.subjectLactuca sativaes_PE
dc.titleNiveles de cuyaza en las características agronómicas y rendimiento de Lactuca sativa L. Lechuga, variedad Grand rapid, Zungarococha, Loreto.2024es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni48019594
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2500-533X
renati.advisor.dni05283421
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorReategui Quispe, Victoria
renati.jurorManrique del Aguila, Julio Abel
renati.jurorPinedo Jimenez, Julio
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess