Show simple item record

dc.contributor.advisorMacedo Córdova, Wilder
dc.contributor.authorRodriguez de la Viuda Barrantes, Rodolfo
dc.date.accessioned2024-11-18T17:11:44Z
dc.date.available2024-11-18T17:11:44Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other663.2 R74 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10677
dc.description.abstractThe study was carried out at CIEY, Km 17-UNAP, with the aim of evaluating the nutritional productivity of maralfalfa grass (Pennisetum sp.) with organic fertilizer; for which the following treatments were used: T0 without fertilizer; T1 cow manure 12 kg / 6 m2; T2 cow manure 18 kg / 6 m2; T3 chicken manure 12 kg / 6 m2 and T4 chicken manure 18 kg / 6 m2; the parameters evaluated were percentages of crude protein (CP), fiber and ash; a statistical design Completely Randomized Blocks (DBCA) was used with 5 treatments and 4 repetitions; the results were subjected to the Tukey test. The effect of organic fertilizers was evaluated at 45 and 60 days after the uniformization cut; regarding the % of crude protein, significant statistical differences were found, highlighting T4 with 8.65% of crude protein at 45 days; Similarly, at 60 days, significant statistical differences were also found, where T4 showed the highest protein values with 10.41%. Regarding the crude fiber (CF) content, significant statistical differences were found in the two cutting times; where T4 reported 33.42% CF at 45 days and the same T4 obtained 37.36% CF was higher at 60 days. Regarding the % of ash, there were significant statistical differences between the treatments in the Tukey test, T3 at 45 days obtained 9.21%; and at 60 days T4 reached 12.23%, showing significant differences with respect to T0. These results indicate that, using organic fertilizers (cow manure and chicken manure), the % of protein, fiber and ash of the grass are maintained in adequate proportions and guarantee adequate feeding of the cattle and increase their productivity in a sustainable and environmentally friendly way.en_US
dc.description.abstractEl estudio se llevó a cabo en el CIEY, Km 17-UNAP, con el objetivo de evaluar la productividad nutricional del pasto maralfalfa (Pennisetum sp.) con abonamiento orgánico; para lo cual se utilizó los siguientes tratamientos: T0 sin abono; T1 vacaza 12 kg/6 m2; T2 vacaza 18 kg/6 m2; T3 gallinaza 12 kg/6 m2 y T4 gallinaza 18 kg/6 m2; los parámetros evaluados fueron porcentajes de proteína cruda (PC), fibra y ceniza; se empleó un diseño estadístico Bloques Completamente al Azar (DBCA) con 5 tratamientos y 4 repeticiones; los resultados se sometieron a la prueba Tukey. El efecto de los abonos orgánicos se evaluó a los 45 y 60 días del corte de uniformización; respecto al % de proteína cruda se encontró diferencias estadísticas significativas, destacando el T4 con 8,65 % de proteína cruda a los 45 días; de igual modo a los 60 días también se encontró diferencias estadísticas significativas en donde el T4 mostró los valores más altos de proteína con10.41 %. En relación al contenido de fibra cruda (FC), se encontraron diferencias estadísticas significativas en los dos tiempos de corte; en donde T4 reportó 33,42 % de FC a los 45 días y el mismo T4 obtuvo 37,36 % FC fue superior a los 60 días. En cuanto al % de ceniza, hubo diferencias estadísticas significas entre los tratamientos a la prueba de Tukey, el T3 a los 45 días obtuvo 9,21 %; y a los 60 días el T4 alcanzó, 12,23 %, mostrando diferencias significativas respecto al T0. Estos resultados indican que, usando abonos orgánicos (vacaza y gallinaza), el % de proteína, fibra y ceniza del pasto se mantienen en proporciones adecuadas y garantizan una alimentación adecuada del ganado e incrementan su productividad de una manera sostenible y amigable con el medio ambiente.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectMaralfalfaes_PE
dc.subjectPennisetumes_PE
dc.subjectAbonos orgánicoses_PE
dc.subjectValor nutritivoes_PE
dc.titleProductividad nutricional del pasto maralfalfa (pennisetum sp.) con abonamiento orgánico en el Ciey-Unap Km 17, Yurimaguases_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineZootecniaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Zootecniaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Zootecnistaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni44117812
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1700-1742
renati.advisor.dni05614396
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811306es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorVan Heurck de Romero, Lourdes Mariella
renati.jurorGuerra Teixeira, Aldi Alida
renati.jurorTello Sandoval, Segundo Saul
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess