Show simple item record

dc.contributor.advisorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.contributor.authorRioja Curico, Iris Melissa
dc.contributor.authorSantillán Vásquez, Marjorie Samantha Brigitte
dc.date.accessioned2024-11-26T16:46:00Z
dc.date.available2024-11-26T16:46:00Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other613.2083 R63 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10709
dc.description.abstractThe presented research was to determine the eating habits, nutritional status, and cognitive capacity of primary level students from I.E. 6010231 Ex Petroleros - San Juan Bautista 2024. The study is quantitative, descriptive, non-experimental, correlational, and cross-sectional. The study population consisted of 116 students from 3rd to 6th grade of primary school. A food frequency questionnaire was used as the data collection instrument to evaluate eating patterns, nutritional status records, and an assessment questionnaire for cognitive ability (questionnaire on cognitive capacity). The results showed that 94.83% had a BMI/age with normal values, 3.45% were overweight, and 1.72% were obese. Regarding height, 94.83% were within the normal range for their age, while 5.17% had a low height. For hemoglobin, 72.41% had normal hemoglobin, 18.97% had mild anemia, and 8.62% had moderate anemia. In terms of eating habits, 56.90% of the population has a poorly healthy diet, 34.48% a healthy diet, and 8.62% an unhealthy diet. Regarding the students' cognitive capacity, 55.17% have regular cognitive capacity, 37.07% have good cognitive capacity, and 7.76% have poor cognitive capacity. A positive correlation coefficient was demonstrated, where a significant relationsip (p <0.05) between eating habits with BMI/Age, Height/Age, and also between eating habits and hemoglobin with cognitive capacity (p<0.01) of the students from I.E. 6010231 Ex Petroleros.en_US
dc.description.abstractLa investigación presentada tuvo como finalidad determinar los hábitos alimentarios, estado nutricional y capacidad cognitiva de los alumnos del nivel primaria de la I.E. 6010231 Ex Petroleros – San Juan Bautista 2024. El estudio fue de enfoque cuantitativo, descriptivo no experimental, correlacional y transversal. La población del estudio estuvo conformada por 116 estudiantes de 3º al 6º del nivel primario. Como instrumento de recolección de datos se utilizó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos con el fin de evaluar los patrones alimentarios, para el estado nutricional un registro de valoración nutricional, para la capacidad cognitiva se empleó una encuesta (cuestionario sobre capacidad cognitiva). Los resultados obtenidos demostraron que el 94.83% tuvo un imc/edad con valores normales, el 3.45% presentó sobrepeso y el 1.72% obesidad, respecto a la talla el 94.83% se encontraba dentro del rango normal para su edad, mientras que el 5.17% presentaba una talla baja. Para la hemoglobina el 72.41% tuvo hemoglobina normal, el 18.97% anemia leve y el 8.62% anemia moderada. A lo que respecta a los hábitos alimentarios el 56.90% de la población tienen una alimentación poco saludable, 34.48% alimentación saludable y el 8.62% una alimentación no saludable. En cuanto a la capacidad cognitiva de los estudiantes el 55.17% tienen una capacidad cognitiva regular, el 37.07% capacidad cognitiva buena y el 7.76% una capacidad cognitiva mala. Demostrándose un coeficiente de correlación positiva, donde se evidencia una relación significativa (p <0.05) entre los hábitos alimentarios con índice de masa corporal para la edad y la talla para la edad, también entre los hábitos alimentarios con la hemoglobina y la capacidad cognitiva (p<0.01) de los alumnos de la I.E. 6010231 Ex Petroleros.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHábitos alimentarioses_PE
dc.subjectEstado nutricionales_PE
dc.subjectCogniciónes_PE
dc.subjectEstudiante de primariaes_PE
dc.titleHábitos alimentarios, estado nutricional y capacidad cognitiva de los alumnos del nivel Primaria De La I.E. 601023 Ex Petroleros - San Juan Bautista, 2024es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni75120703
renati.author.dni70370753
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8216-461X
renati.advisor.dni41715571
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorMaury Laura, María Isabel
renati.jurorAlva Angulo, Miriam Ruth
renati.jurorIman Torres, Alexander Javier
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess