Identificación y estabilización de las antocianinas por acoplamiento con magnesio de dioscorea trifida L. para su uso en alimentos 2023
Abstract
Dioscorea trifida L. (Sachapapa morada) is a plant of the Dioscoreaceae family of wild origin and used in food by the native groups that have populated the Amazon for centuries. The objective of the present work was to extract the dye matrix and stabilize it by derivatization through the formation of a coordination complex using magnesium oxide and HCl. The sample was collected in the town of Nuevo Oriente, Mazan District, Maynas Province, Loreto Region. The tuber was grated to reduce it to small particles. To extract the matrix dye, methanol acidified with hydrochloric acid was used to bring it to an acid medium. Identification of the matrix dye components was by paper chromatography, using concentrated hydrochloric acid - acetic acid - water and concentrated hydrochloric acid - formic acid - water as solvents for resolution. The anthocyanidins identified were: cyanidin, peonidin, malvidin, and pelargonidin, and their respective anthocyanins were: cyanidin-3-rhamnosyl-glucoside, peonidin-3,5-diglucoside, malvidin-3,5- diglucoside and pelargonidin-3,5-diglucoside. The stabilization of the anthocyanins was achieved by reduction of the flavilium ion upon formation of the hexacoordinate coordination complex of an octahedral geometric structure named [η6(anthocyanin)6Magnesium II].6Cl- at pH 3.5 of intense blue color. It obtained 2.086g of stabilized dye, constituting a new method of stabilization of natural dyes that will serve in future investigations to determine its degree of toxicity and to make possible its use in the natural dyes industry. Dioscorea trifida L. (Sachapapa morada) es una planta de la familia Dioscoreaceae de origen silvestre y utilizada en la alimentación por los grupos nativos que pueblan la amazonia desde siglos. El objetivo del presente trabajo fue extraer la matriz del colorante y estabilizar por derivatización mediante la formación de un complejo de coordinación utilizando óxido de magnesio y HCl. La muestra fue recolectada en el centro poblado de Nuevo Oriente, Distrito de Mazan, Provincia de Maynas, Región Loreto. El tubérculo fue rallado para reducirlo a partículas pequeñas. Para extraer el colorante matriz se usó metanol acidulado con ácido clorhídrico para llevarlo a medio ácido. La identificación de los componentes del colorante matriz fue mediante cromatografía de papel, y usando como solventes de resolución ácido clorhídrico concentrado - ácido acético - agua y ácido clorhídrico concentrado - ácido fórmico - agua. Las antocianidinas identificadas fueron: cianidina, peonidina, malvidina y pelargonidina, y sus respectivas antocianinas fueron: cianidina-3-rhamnosil- glucósido, peonidina-3,5-diglucósido, malvidina-3,5-diglucósido y pelargonidina- 3,5-diglucósido. La estabilización de las antocianinas se logró por reducción del ion flavilio al formarse el complejo de coordinación hexacoordinado de estructura geométrica octaedral denominado [η6(antocianina)6Magnesio II].6Cl- a pH 3,5 de color azul intenso. Se obtuvo 2,086g de colorante estabilizado, constituyendo un nuevo método de estabilización de los colorantes naturales que servirá en futuras investigaciones para determinar su grado de toxicidad y hacer posible su uso en la industria de colorantes naturales.
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