Show simple item record

dc.contributor.advisorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.contributor.authorGraicht Murayari, Claudia Priscila
dc.contributor.authorArriaga Davila, Rosana Dainy
dc.date.accessioned2025-01-20T13:45:51Z
dc.date.available2025-01-20T13:45:51Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.otherG79 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10891
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine the relationship between body self- perception and socioeconomic level with nutritional status in adolescents 15 to 17 years of age from the I.E. Marshal Oscar R. Benavides of the Iquitos district. The research had a descriptive and correlational approach, not an experimental, cross- sectional quantitative approach. The sampling was stratified probabilistic. The sample was made up of 215 adolescents from 15 to 17 years old. Anthropometric and biochemical evaluations were carried out, as well as filling out questionnaires. 72.09% of adolescents had a normal body mass index for their age; however, 14.42% were also found to be thin, 10.23% overweight and 3.26% obese. 3.72% presented high risk and only 1.4% presented very high risk according to abdominal perimeter. E 39.53% of adolescents presented an optimal level of body fat, 5.12% a very high level, 19.53% a high level, 27.91% a moderate level, 6.51% low high and 1.40% very low. On the other hand, 15.35% had mild anemia, 5.12% had moderate anemia and 1.40% had severe anemia; and 93.49% of adolescents had glucose within normal values. Regarding body self perception, 58.14% of adolescents are not worried about their body self-perception, 17.21% presented slight concern, 16.28% moderate concern, and 8.37% high concern. It was concluded that there is a significant statistical relationship between socioeconomic level and body self-perception with body mass index, anemia, body mass, glucose and abdominal circumference.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio tuvo como objetivo determinar la relación de la autopercepción corporal y el nivel socioeconómico con el estado nutricional en adolescentes 15 a 17 años de la I.E. Mariscal Oscar R. Benavides del distrito de Iquitos. La investigación tuvo un enfoque descriptivo y correlacional, no experimental, enfoque de tipo cuantitativo de corte transversal. El muestreo fue probabilístico de tipo estratificado. La muestra estuvo conformada por 215 adolescentes de 15 a 17 años. Se realizó evaluaciones antropométricas y bioquímicas, así como llenado de cuestionarios. El 72.09% de adolescentes presento un índice de masa corporal para la edad en estado normal, sin embargo, también se encontró un 14.42% de delgadez, 10.23% de sobrepeso y 3.26% de obesidad. El 3.72% presento riesgo alto y solo el 1.4% riesgo muy alto según el perímetro abdominal. E 39.53% de adolescentes presento un nivel óptimo de grasa corporal, el 5.12% un nivel muy alto, 19.53% nivel alto, 27.91% nivel moderado, 6.51% bajo alto y 1.40% muy bajo. Por otro lado, el 15.35% presento anemia leve, 5.12% de anemia moderada y 1.40% de anemia severa; y el 93.49% de adolescentes presento glucosa en valores normales. Con respecto a la autopercepción corporal el 58.14% de los adolescentes no se preocupa por su autopercepción corporal, el 17.21% presentó una leve preocupación, el 16.28% una moderada preocupación y el 8.37% una alta preocupación. Se concluyó que existe relación estadística significativa del nivel socioeconómico y la autopercepción corporal con el índice de masa corporal, anemia, masa corporal, glucosa y perímetro abdominal.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectXes_PE
dc.subjectXes_PE
dc.subjectXes_PE
dc.titleAutopercepción corporal, nivel socioeconómico y estado nutricional en adolescentes de 15 a 17 años de la I.E. Mariscal Oscar R. Benavides – iquitos 2023es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni74460622
renati.author.dni70426545
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8216-461X
renati.advisor.dni41715571
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorGonzales Rios, Littman
renati.jurorDavila Panduro, Susy Karina
renati.jurorRojas Guerrero, Nady Fatima
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess