Show simple item record

dc.contributor.advisorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.contributor.authorSaavedra Amasifuen, Christhian Kervin
dc.contributor.authorVasquez Ocmin, Lady
dc.date.accessioned2025-02-04T17:41:32Z
dc.date.available2025-02-04T17:41:32Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other613.2 S11 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10970
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine the relationship between the nutritional status of parents and the nutritional status of their school children at the IEI 536 My Little House of Knowledge – San Juan Bautista, 2024. The research had a descriptive correlational, non-experimental, quantitative approach with a cross- sectional approach. The sampling was a probabilistic census type. The population and sample consisted of 80 children from 3 to 5 years of age and 80 parents of both sexes. Anthropometric measurements and biochemical evaluations were carried out on children aged 3 to 5 years and parents. In school children, 12.50% had malnutrition according to the P/E indicator, 26.25% had short stature, 47.50% had malnutrition and 10.00% according to the P/T indicator. 30.00% and 38.75% mild and moderate anemia respectively. In parents, 67,505% were overweight according to BMI and 42.50% risk and 40.00% very high risk according to abdominal circumference. In addition, it found 20% mild anemia, 16.25 moderate anemia and 21.25% high glucose. It was concluded that there is a significant statistical relationship between the 4 indicators of the nutritional status of parents with anemia in children from 3 to 5 years of age. A statistical relationship was also found between parents' BMI and weight for age and body mass index for age. In addition, statistical anemia parents and anthropometric indicators.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio tuvo objetivo determinar la relación del estado nutricional de los padres de familia con el estado nutricional de sus hijos escolares de la IEI 536 Mi casita del saber– San Juan Bautista, 2024. La investigación tuvo un enfoque descriptivo correlacional, no experimental, enfoque de tipo cuantitativo con corte transversal. El muestreo fue probabilístico de tipo censal. La población y muestra estuvo conformado por 80 niños de 3 a 5 años de edad y 80 padres de familia de ambos sexos. Se realizaron mediciones antropométricas y evaluaciones bioquímicas tantos en los niños de 3 a 5 años edad y los padres de familia. En los niños escolares el 12.50% presento desnutrición según el indicador de P/E, el 26.25% de talla baja, el 47%.50 de desnutrición y 10.00% según el indicador de P/T. Un 30.00% y 38.75% de anemia leve y moderada respectivamente. En los padres de familia se presentó un 67.505 de sobrepeso según el IMC y un 42.50% de riesgo y 40.00% de riesgo muy alto según el perímetro abdominal. Además, encontró un 20% de anemia leve, 16.25 de anemia moderada y 21.25% de glucosa elevada. Se concluyo que existe relación estadística significativa de los 4 indicadores del estado nutricional de los padres de familia con la anemia en los niños de 3 a 5 años de edad. También se encontró relación estadística del IMC de los padres con el peso para la edad e indicé de masa corporal para la edad. Además, se encontró relación estadística de la anemia de los padres de familia con los indicadores antropométricos de los hijos (P/E, T/E, P/T e IMC/E).es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectEstado nutricionales_PE
dc.subjectPadreses_PE
dc.subjectNiño en edad preescolares_PE
dc.subjectEscuela de párvuloses_PE
dc.titleEstado nutricional de los padres de familia y sus hijos escolares de la IEI 536 Mi Casita del Saber –San Juan Bautista, 2024es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni71142818
renati.author.dni41115168
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8216-461X
renati.advisor.dni41715571
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorLi Loo Kung, Carlos Antonio
renati.jurorAlva Angulo, Miriam Ruth
renati.jurorRios Cachique, Alfonso Miguel
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess