Aislamiento y propagación de micelios del hongo comestible nativo Pleurotus ostreatus “Hongo ostra”, en tres variedades de Zea mays, Loreto – Perú
Abstract
The present study was carried out in the city of Iquitos, with the objective of isolating and propagating mycelia of the native edible fungus Pleurotus ostreatus “oyster mushroom”, in three varieties of Zea mays. The mycelial isolation method was used from the reproductive structures of the carpophore of the fungus, using two culture media, Potato Dextrose Agar (PDA) and Malta Extract Agar (MEA) and the mycelial propagation method from the mycelia isolated from three varieties of Zea mays: gallina corn (hard), Polvosara corn (soft) and popcorn (bursting). It was possible to isolate the Pleurotus ostreatus “oyster mushroom” strain in the two-culture media and propagate the mycelia in the three varieties of Zea mays; however, the ANOVA does not show statistical significance. El presente estudio se realizó en la ciudad de Iquitos, teniendo como objetivo el aislar y propagar micelios del hongo comestible nativo Pleurotus ostreatus “hongo ostra”, en tres variedades de Zea mays. Se empleó el método de aislamiento micelial a partir de las estructuras reproductivas del carpóforo del hongo, utilizando dos medios de cultivo, el Agar Papa Dextrosa (PDA) y el Agar Extracto de Malta (MEA) y el método de propagación micelial a partir de los micelios aislados en tres variedades de Zea mays: maíz gallina (duro), maíz polvosara (suave) y maíz pop corn (reventador). Se logró aislar la cepa de Pleurotus ostreatus “hongo ostra” en los dos medios de cultivo y propagarlos micelios en las tres variedades de Zea mays; sin embargo, el ANOVA no muestra significancia estadística.
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- Tesis [409]