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dc.contributor.advisorBendayán Acosta, María Elena
dc.contributor.advisorGonzales Huansi, Giovanna Andrea
dc.contributor.authorTorres Sánchez, Bruno Gabriel
dc.date.accessioned2025-02-04T17:41:32Z
dc.date.available2025-02-04T17:41:32Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other579.6 T73 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10974
dc.description.abstractThe present study was carried out in the city of Iquitos, with the objective of isolating and propagating mycelia of the native edible fungus Pleurotus ostreatus “oyster mushroom”, in three varieties of Zea mays. The mycelial isolation method was used from the reproductive structures of the carpophore of the fungus, using two culture media, Potato Dextrose Agar (PDA) and Malta Extract Agar (MEA) and the mycelial propagation method from the mycelia isolated from three varieties of Zea mays: gallina corn (hard), Polvosara corn (soft) and popcorn (bursting). It was possible to isolate the Pleurotus ostreatus “oyster mushroom” strain in the two-culture media and propagate the mycelia in the three varieties of Zea mays; however, the ANOVA does not show statistical significance.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio se realizó en la ciudad de Iquitos, teniendo como objetivo el aislar y propagar micelios del hongo comestible nativo Pleurotus ostreatus “hongo ostra”, en tres variedades de Zea mays. Se empleó el método de aislamiento micelial a partir de las estructuras reproductivas del carpóforo del hongo, utilizando dos medios de cultivo, el Agar Papa Dextrosa (PDA) y el Agar Extracto de Malta (MEA) y el método de propagación micelial a partir de los micelios aislados en tres variedades de Zea mays: maíz gallina (duro), maíz polvosara (suave) y maíz pop corn (reventador). Se logró aislar la cepa de Pleurotus ostreatus “hongo ostra” en los dos medios de cultivo y propagarlos micelios en las tres variedades de Zea mays; sin embargo, el ANOVA no muestra significancia estadística.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHongo ostraes_PE
dc.subjectPleurotus ostreatuses_PE
dc.subjectMicelioes_PE
dc.subjectAislamientoes_PE
dc.subjectProliferaciónes_PE
dc.subjectMaízes_PE
dc.subjectZea mayses_PE
dc.titleAislamiento y propagación de micelios del hongo comestible nativo Pleurotus ostreatus “Hongo ostra”, en tres variedades de Zea mays, Loreto – Perúes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Biológicases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Ciencias Biológicases_PE
thesis.degree.nameBiólogo(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.05es_PE
renati.author.dni73505364
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1822-8842
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9425-7461
renati.advisor.dni05223482
renati.advisor.dni05345706
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline511206es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorMori del Aguila, Teresa De Jesus
renati.jurorEspinoza Campos, Freddy Orlando
renati.jurorBurga Cabrera, Adriana del Pilar
dc.publisher.countryPEes_PE


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