Experiencia profesional adquirida en el área operacional-control de calidad de la empresa prestadora de servicios, Seda Huánuco S.A. Unidad Operativa Aucayacu
Abstract
In this we present the contributions given or implement in the company EPS Seda Huánuco S.A. – Aucayacu Operational Unit, in the Operational Area – Quality Control which is divided in two sub areas: Operational and quality control – the main functions performed are: The preparation of documents, the monitoring and laboratory analysis necessary to efficiently and reliably obtain results obtained with precision of the analyzed samples. This allowed us to draw some conclusions about the quality of the product, a better control of the management of the results and serves as a basis for operational actions; for this reason it is necessary to subject the natural water (surface and underground) to various operations and processes that carry it to be considered drinking water. The methodology in the water purification process carried out in the water purification plants, according to the quality regulations in the different countries and specifically in the Peruvians regulations, which are under the direct responsibility of the chemical engineer, whose professional training allows you to function efficiently in the process of making water drinkable, providing quality conditions for the human consumption. This technical report of professional experience corresponds to the bachelor MARCOS ROBERTO CARDENAS LARREA. Experience acquired at the EPS Seda Huánuco S.A. – Aucayacu Operational Unit in its Operational Area – Quality Control and has also and has also allowed it to function in administrative management and resource management. En este trabajo damos a conocer los aportes dados o implementados en la Empresa EPS Seda Huánuco S.A. – Unidad Operativa Aucayacu, en el Área Operacional – Control de Calidad, lo cual está divido en dos subáreas: Operacional y Control de Calidad. Las funciones principales realizadas son: la elaboración de documentos, la realización de monitoreo y análisis de laboratorio necesarios para obtener de manera eficiente y confiable los resultados obtenidos con precisión de las muestras analizadas. Esto permitió sacar algunas conclusiones sobre la calidad del producto, un mejor control del manejo de los resultados y sirva como base para las acciones operativas, en tal razón es necesario someter al agua natural (superficial o subterránea) a diversas operaciones y procesos que lo llevan a ser considerado como agua potable. La metodología en el proceso de la potabilización del agua se realiza en las plantas potabilizadoras del agua, de acuerdo a las normativas de calidad en los diferentes países y específicamente en la normativa peruana, que se encuentran bajo la responsabilidad directa de los ingenieros químicos, cuya formación profesional le permite desenvolverse en forma eficiente en el proceso de potabilizar el agua, otorgándole condiciones de calidad para el consumo humano. El presente informe técnico de experiencia profesional corresponde al bachiller en ingeniería química Marcos Roberto Cárdenas Larrea. Experiencia adquirida en la EPS Seda Huánuco S.A. – Unidad Operativa Aucayacu en el Área Operacional – Control de Calidad y además le ha permitido desenvolverse en gestión administrativa y gestión de recursos.