Caracterización morfoagronómica y de rendimiento en cuatro variedades de yuca para producción de almidón. Zungarococha. San juan. 2024
Abstract
The objective of the research work was to characterize morpho-agronomically four varieties of cassava for industrial purposes. Due to its approach, it was quantitative, prospective, descriptive level and experimental research design. The target population of the study consisted of four varieties of cassava from the community of San José de Lupuna. Amazonas River. The experimental design was Randomized Complete Blocks (DBCA) with four repetitions. The list of descriptors used was from FUKUDA W.M.G and GUEVARA (1988). The data obtained were analyzed through the R Software and the R Studio graphical interface version 4.4.1. Among the main conclusions obtained were that there is high morphological variability among cassava varieties: The four varieties of Manihot esculenta (Mandioca, Lovera, Yuca Negra and Pisco) present a notable diversity in the qualitative descriptors of the plant, stem, leaf, flower, fruit and root. The Jaccard distance and multiple correspondence analyses confirm that the four cassava varieties are clearly differentiated in terms of their highly discriminating morphological characteristics, such as the Lovera variety showing distinctive characteristics such as the presence of flowers and specific colors, while Yuca Negra stood out for its leaf shape and pulp characteristics. Significant correlations were observed between quantitative descriptors such as plant height and height at first branch, suggesting that they can be used as morphological markers for indirect selection, as well as to predict others related to productivity or genetic resistance to biotic or abiotic factors. Principal component analysis (PCA) demonstrates that quantitative descriptors related to roots and leaves have a high discriminating power between varieties, contributing significantly to the variability of the cassava varieties studied. In particular, root length and leaf lobe width were key quantitative descriptors in the differentiation between varieties El trabajo de investigación tuvo como objetivo caracterizar morfoagronomicamente cuatro variedades de yuca con fines industriales. Por su enfoque, fue cuantitativo, prospectivo, de nivel descriptivo y de diseño de investigación experimental. La población objetivo de estudio estuvo constituida por cuatro variedades de yuca proveniente de la comunidad de San José de Lupuna. Rio Amazonas. El Diseño experimental fue de Bloques Completos al Azar (DBCA) con cuatro repeticiones. La lista de descriptores utilizados fue de FUKUDA W.M.G y GUEVARA (1988) Los datos obtenidos, fueron analizados a través del Software R y de la interfaz gráfica R Studio versión 4.4.1. Entre las principales conclusiones obtenidas fueron que existe alta variabilidad morfológica entre las variedades de yuca: Las cuatro variedades de Manihot esculenta (Mandioca, Lovera, Yuca Negra y Pisco) presentan una notable diversidad en los descriptores cualitativos de la planta, tallo, hoja, flor, fruto y raíz. Los análisis de distancia de Jaccard y correspondencia múltiple confirman que las cuatro variedades de yuca están claramente diferenciadas en términos de sus características morfológicas altamente discriminantes, como la variedad Lovera mostrando características distintivas como la presencia de flores y colores específicos, mientras que Yuca Negra se destacó por su forma de hoja y características de la pulpa Se observo correlaciones significativas entre descriptores cuantitativos como la altura de la planta y la altura a la primera ramificación, lo que sugiere que se pueden usar como marcadores morfológicos para selección indirecta, así como para predecir otros relacionados con la productividad o resistencia genética a factores bióticos o abióticos. El análisis de componentes principales (PCA) demuestra que los descriptores cuantitativos relacionados con las raíces y las hojas tienen un alto poder discriminante entre las variedades, contribuyendo significativamente a la variabilidad de las variedades de yuca estudiadas. En particular, la longitud de las raíces y el ancho del lóbulo de la hoja fueron descriptores cuantitativos claves en la diferenciación entre variedades.
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