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dc.contributor.advisorYalta Vega, Ronald 
dc.contributor.authorRuiz Solsol, Diana Estrella
dc.date.accessioned2025-05-22T13:38:52Z
dc.date.available2025-05-22T13:38:52Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.otherX
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/11364
dc.description.abstractThe study site where the thesis on the effect of cuyaza levels on the cultivation of Cucumis sativus L, regional cucumber was developed was in Loreto, in which the effects of four levels of cuyaza (10, 20, 30 and 40 t/ha, corresponding to the T1, T2, T3, T4 treatments) were evaluated and DBCA statistical methods were used. ANOVA and Tukey's Test, to analyze the results that led to the conclusion of the following: A significant effect was obtained on the amount of fruits/plant in T4 and T3 with 5 and 4 respectively; likewise, a positive effect on fruit diameter in T4 with 6.9 cm and without statistical significance on fruit length that varied from 17 cm (T4 and 13 cm (T1). A significant effect was achieved on the fruit yield of the crop increasing significantly with 454 g, as well as the increase in total fruit weight per plant with 3336 g. An economic profit of S/12,343.2 was presented in the T2 treatment (20 t/ha of cuyaza).en_US
dc.description.abstractEl lugar de estudio donde se desarrolló la tesis sobre el efecto de Niveles de cuyaza en el cultivo de Cucumis sativus L, pepino regional fue en Loreto, en el cual se valuaron los efectos de cuatro niveles de cuyaza (10, 20, 30 y 40 t/ha, correspondiente a los tratamientos T1, T2, T3, T4) y usaron métodos estadísticos del DBCA, ANOVA y la Prueba de Tukey, para analizar los resultados que llevaron a concluir en lo siguiente: Se obtuvo un efecto significativo en el número de frutos/planta en el T4 y T3 con 5 y 4 respectivamente; asimismo, un efecto positivo en el diámetro de fruto en el T4 con 6.9 cm y sin tener significancia estadística en el largo de fruto que variaron de 17 cm (T4 y 13 cm (T1). Se consiguió un efecto significativo en el rendimiento de frutos del cultivo aumentando significativamente con 454 g, así como el incremento de peso total de frutos por planta con 3336 g. Se presentó una utilidad económica de S/12,343.2 en el tratamiento T2 (20 t/ha de cuyaza).es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectXes_PE
dc.subjectXes_PE
dc.subjectXes_PE
dc.subjectXes_PE
dc.titleNiveles de cuyaza en las características agronómicas y rendimiento de Cucumis sativus L., pepino regional, Loreto.2024es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni71396132
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2500-533X
renati.advisor.dni05283421
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorChavez Vasquez Rafael
renati.jurorAvila Fucos Manuel Calixto
renati.jurorHuanca Diaz Jose Ricardo
dc.publisher.countryPEes_PE


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