Identificación de alcaloides por métodos espectrométricos y espectroscópicos aislados de la raíz de Tabernaemontana markgrafiana J.F. Macbr. uchu sanango recolectado en Mazán 2020
Abstract
The purpose of this research study was to isolate and describe the structural characteristics of the alkaloids present in the roots of the plant Tabernaemontana markgrafiana J.K. Macbr (known as Uchu sanango) using spectroscopic and spectrometric methods. To carry out the process, the root of Tabernaemontana markgrafiana J.K. Macbr. (2,100 kg) was dried at a temperature of 20 °C for 15 days. Subsequently, an ethanolic extraction was performed by maceration with ethanol for 30 days, changing the solvent every 48 hours. The ethanol was removed by reduced pressure in a rotary evaporator until a dry extract with a weight of 138,20 g was obtained. From the ethanolic extract (138,20 g), different fractions were obtained: an acidic alkaloidal extract (3,34 g), an acidic alkaloidal residue (58,26 g), a basic alkaloidal extract (593,3 mg), and a basic alkaloidal residue (6,23 g). In conclusion, chromatographic techniques were performed to separate the alkaloidal extracts, and the chemical structure of three alkaloids was determined: Voacristine, Voacangine hydroxyindolenine, and 19 S Heyneanine. The chemical structure of these compounds was determined by interpreting spectrometric (MS) and spectroscopic (1H NMR and 13C NMR) data and compared with information published in the scientific literature on chemistry. El propósito de este estudio de investigación consistió en aislar y caracterizar estructuralmente los alcaloides presentes en las raíces de Tabernaemontana markgrafiana J. K. Macbr (conocida como Uchu sanango), utilizando métodos espectroscópicos y espectrométricos. Para llevar a cabo el proceso, se secó la raíz de Tabernaemontana markgrafiana J. K. Macbr. (2,1 kg) a una temperatura de 20 °C durante 15 días. Posteriormente, se realizó una extracción etanólica, durante 30 días cambiando el solvente cada 48 horas. El etanol fue eliminado mediante presión reducida en un rotavapor hasta obtener un extracto seco con un peso de 138,20 g. A partir del extracto etanólico (138,20 g), se obtuvieron diferentes extractos: extracto alcaloidal ácido (3,34 g), un residuo alcaloidal ácido (58,26 g), extracto alcaloidal básico (593,3 mg) y un residuo alcaloidal básico (6,23 g). Se utilizaron técnicas cromatográficas para aislar y purificar los alcaloides, a partir de los extractos alcaloidales. Se determinó la estructura química de tres alcaloides: Voacristina, Voacangina hidroxiindolenina y 19 S Heyneanina, mediante la interpretación de datos espectrométricos (EM) y espectroscópicos (RMN 1H y RMN 13C), y por comparación con la información publicada en la literatura científica.
Collections
- Tesis [200]