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dc.contributor.advisorEspinoza Campos, Freddy Orlandoes_PE
dc.contributor.authorVargas Rios de Orbe, Gritli Del Pilares_PE
dc.contributor.authorÁlvarez Macedo, Carlos Andréses_PE
dc.date.accessioned2022-02-16T17:43:26Z
dc.date.available2022-02-16T17:43:26Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/7773
dc.description.abstractWorldwide, unsafe water consumption has caused approximately 1.8 million deaths from gastrointestinal infections. In addition, it has been estimated that 88% of diarrheal diseases are the result of an unhealthy water supply, poor sanitation and poor hygiene. In the Loreto region, population growth, both in rural and urban areas, has led to an increase in of the demand for water from surface and underground sources for human consumption. This growth is responsible at the same time for new sources of pollution, such as those from agricultural activities and inadequate wastewater management. The samples of rustic wells presented values of 88 / 100ml for total coliforms and 18.9 / 100ml for fecal coliforms, the percentage of total coliforms was 83.7% and fecal coliforms of 24.3%. The levels of total coliforms and fecal coliforms, indicate that the waters of the village of Santa Clara de Nanay, exceed the maximum permissible limits for these bacteria; while the samples of drinking water indicate the absence of aerobic mesophilic bacteria and the group of coliforms, this due to the preventive treatment that the JASS (Administrative Board of Service and Sanitation) performs to the drinking water before being distributed through the supply of home networks. In the present study, the bacteriological quality of the drinking water and rustic wells of the Santa Clara de Nanay farm was evaluated according to the reference values established in the General Water Law and the Standard of drinking water, in addition to qualifying the waters of the hamlet under study, comparing its degree of bacteriological contamination with the reference values established in the General Water Law and the Standard for Drinking Water.en_US
dc.description.abstractA nivel mundial, el consumo de agua no segura ha causado aproximadamente 1,8 millones de muertes por infecciones gastrointestinales. Además, se ha estimado que el 88% de las enfermedades diarreicas son producto de un abastecimiento de agua insalubre, de un saneamiento y una higiene deficientes. En la región Loreto el crecimiento poblacional, tanto en la zona rural como urbana, ha propiciado el incremento de la demanda de agua de fuentes superficiales y subterráneas para el consumo humano. Este crecimiento es responsable a la vez de nuevas fuentes de contaminación, tales como las provenientes de actividades agrícolas y el manejo inadecuado de aguas residuales. Las muestras de pozos rústicos presentaron valores de 88/100ml para coliformes totales y 18.9/100ml para coliformes fecales, el porcentaje de coliformes totales fue de 83.7% y coliformes fecales de 24.3%. Los niveles de coliformes totales y coliformes fecales, indican que las aguas de los pozos rústicos del caserío de Santa Clara de Nanay, sobrepasan los límites máximos permisibles para estas bacterias; mientras que las muestras de agua potable indican ausencia de bacterias aerobias mesófilas y del grupo de coliformes, esto debido al tratamiento preventivo que el JASS (Junta Administradora de Servicio y Saneamiento) realiza al agua potable antes de ser distribuido a través del suministro de redes domiciliarias . En el presente estudio se evaluó la calidad bacteriológica del agua potable y pozos rústicos del caserío de Santa Clara de Nanay de acuerdo a los valores de referencia establecidos en la Ley General de aguas y la Norma del agua potable, además de calificar las aguas del caserío en estudio, comparando su grado de contaminación bacteriológica con los valores de referencia establecidos en la Ley General de Aguas y la Norma para Agua Potable.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAnálisis bacteriológicoes_PE
dc.subjectAgua potablees_PE
dc.subjectPozos de aguaes_PE
dc.subjectControl de la calidad del aguaes_PE
dc.titleEvaluación de la calidad bacteriológica del agua potable y pozos rústicos del caserío de Santa Clara de Nanay - Loretoes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Biológicases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Ciencias Biológicases_PE
thesis.degree.nameBiólogo(a)es_PE
dc.subject.ocdehttp://purl.org/pe-repo/ocde/ford#1.06.01es_PE
renati.author.dni43320951
renati.author.dni43753878
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8433-4419
renati.advisor.dni05237035
renati.typehttp://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline511206es_PE
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorTresierra Ayala, Alvaro Benjamín
renati.jurorBardales García de Vela, Julia
renati.jurorGarcía Dávila, Mildred Magdalena
dc.publisher.countryPEes_PE


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