Show simple item record

dc.contributor.advisorDe la Cruz Flores, Mario Javieres_PE
dc.contributor.advisorGarcía de Sotero, Dora Enithes_PE
dc.contributor.authorBaltuano Curto, Maria Paulaes_PE
dc.date.accessioned2022-02-16T17:43:26Z
dc.date.available2022-02-16T17:43:26Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/7774
dc.description.abstractInflammation corresponds to the defense mechanism of our body against damage to its tissues and/or cells; however, if the homeostatic balance of the biological process is disturbed, inflammation can lead to the onset and worsening of diseases. The present research work was developed with the objective of determining the in vitro anti-inflammatory activity on plasma erythrocytes of ethanolic extract of the fruits of Solanum sessiliflorum Dunal "cocona" and of Capsicum annuum L. "aji dulce", collected for convenience, in the District of Fernando Lores - Tamshiyacu belonging to the Loreto region. In the results obtained, the peel extract of the S. sessiliflorum Dunal fruit obtained 24.21% at 10 ug/mL; 32.89% at 100 ug/mL; 57.37% at 1000 ug/mL and 71.84% at 4000 ug/mL; meanwhile, the extract of the C. annuum L. fruit obtained 16.84% at 10 ug/mL; 20.53% at 100 ug/mL; 25.26% at 1000 ug/mL and 29.47% at 4000 ug/mL and for the reference drug Hydrocortisone, 49.76% at 10 ug/mL; 52.84% at 100 ug/mL; 74.53% at 1000 ug/mL and 82.65% at 4000 ug/mL. Likewise, S. sessiliflorum Dunal - fruit peel showed an IC50 = 2.44 mg, which indicates that at this concentration it produces inhibition in terms of protection of the red blood cell membrane and that it could be used as a natural alternative in the treatment of inflammation; compared to C. annuum L. - fruit with an IC50= 45.66 mg. Meanwhile, Hydrocortisone obtained a lower IC50= 1.21 mg, which allows us to conclude that it is the one with the best anti-inflammatory activity in this in vitro model.en_US
dc.description.abstractLa inflamación, corresponde al mecanismo de defensa de nuestro organismo frente al daño de sus tejidos y/o células; sin embargo, si se produce la alteración del equilibrio homeostático del proceso biológico, la inflamación puede provocar la aparición y empeoramiento de las enfermedades. El presente trabajo de investigación se desarrolló teniendo como objetivo determinar la actividad antiinflamatoria in vitro del extracto etanólico de los frutos de Solanum sessiliflorum Dunal “cocona” y de Capsicum annuum L. “aji dulce” sobre eritrocitos plasmáticos, colectadas por conveniencia, en el Distrito de Fernando Lores – Tamshiyacu perteneciente a la región Loreto. En los resultados obtenidos, el extracto de cáscara del fruto de S. sessiliflorum Dunal obtuvo un 24,21% a 10 ug/mL; 32,89% a 100 ug/mL; 57,37% a 1000 ug/mL y un 71,84% a 4000 ug/mL; en tanto, el extracto del fruto de C. annuum L. obtuvo 16,84% a 10 ug/mL; 20,53% a 100 ug/mL; 25,26% a 1000 ug/mL y 29,47% a 4000 ug/mL y para el fármaco de referencia Hidrocortisona se obtuvo un 49,76% a 10 ug/mL; 52,84% a 100 ug/mL; 74,53% a 1000 ug/mL y un 82,65% a 4000 ug/mL. Asimismo, S. sessiliflorum Dunal – cáscara del fruto mostró un IC50= 2,44 mg, lo que nos indica que a esta concentración produce inhibición en cuanto a protección de la membrana de glóbulos rojos y que podría ser utilizado como una alternativa natural en el tratamiento de la inflamación; en comparación con C. annuum L. - fruto con un IC50= 45,66 mg. En tanto, Hidrocortisona obtuvo menor IC50= 1,21 mg lo que permite concluir que es el de mejor actividad antiinflamatoria en este modelo in vitro.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAntiinflamatorioses_PE
dc.subjectAjieses_PE
dc.subjectEritrocitoses_PE
dc.subjectAjí dulcees_PE
dc.subjectCapsicum annuumes_PE
dc.subjectCoconaes_PE
dc.subjectSolanum sessiliflorumes_PE
dc.subjectDunales_PE
dc.titleActividad antiinflamatoria in vitro de los frutos de Solanum sessiliflorum y de Capsicum annuum sobre eritrocitos plasmáticoses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttp://purl.org/pe-repo/ocde/ford#5.02.04es_PE
renati.author.dni48670766
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-2212-3936
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9501-1372
renati.advisor.dni40553043
renati.advisor.dni05236520
renati.typehttp://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorCalloapaza Valladares, Carlos Enrique
renati.jurorNavarro Del Águila, Ivonne
renati.jurorDelgado Wong, Henry Vladimir
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess