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dc.contributor.advisorAvila Fucos, Manuel Calixto
dc.contributor.authorPïnedo Amaringo, Ronald
dc.date.accessioned2022-03-18T19:07:03Z
dc.date.available2022-03-18T19:07:03Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/7880
dc.description.abstractThe research work was carried out at the National University of the Peruvian Amazon at the Faculty of Agronomy in the cattle workshop in the Zungarococha Farm, entitled EVALUATION OF THREE VARIETIES OF SUGAR CANE (Saccharum officinarum) AND THEIR EFFECT ON THE AGRONOMIC CHARACTERISTICS AND ITS YIELD AS FORAGE IN THE ZUNGAROCOCHA FUND, SAN JUAN BAUTISTA - 2018. The evaluations were carried out sixteen weeks after sowing with vegetative seed (cuttings), in plots of 5 mx 2 m (10 m2) and an experimental of 495 m2. With a Random Complete Block Design (D.B.C.A), with four treatments and four repetitions, the treatments under study were: T0 (Pennisetum sp cv King grass green), T1 (Saccharum officinarum Var. Yellow), T2 (Saccharum officinarum Var. Black) and T3 (Saccharum officinarum Var. Ash), obtaining the following results: In the production of green plant matter Whole, the Yellow cane variety (T1), achieved the highest average with 9.66 kg / m2, followed by T2 (Black variety) with 9.37 kg / m2 and T3 (Ash variety) with 9.16 kg / m2 but statistically they are homogeneous. In the yield of green matter per hectare (t / ha.), The yellow variety achieved 96.63 t, however, the three varieties of cane do not differ statistically, which is below the national average that is 100 t / ha.en_US
dc.description.abstractEl trabajo de investigación se realizó en la Universidad Nacional de la Amazonia Peruana en la Facultad de Agronomía en el taller de Vacunos en el Fundo de Zungarococha, titulado EVALUACIÓN DE TRES VARIEDADES DE CAÑA DE AZÚCAR (Saccharum officinarum) Y SU EFECTO SOBRE LAS CARACTERÍSTICAS AGRONÓMICAS Y SU RENDIMIENTO COMO FORRAJE EN EL FUNDO DE ZUNGAROCOCHA, SAN JUAN BAUTISTA – 2018. Las evaluaciones fueron realizadas a la dieciséis semana después de la siembra con semilla vegetativa (estacas), en parcelas de 5 m x 2 m (10 m2) y un área experimental de 495 m2. Con un Diseño de Bloques Completo al Azar (D.B.C.A), con cuatro tratamientos y cuatro repeticiones, los tratamientos en estudio fueron: T0 (Pennisetum sp cv King grass verde), T1 (Saccharum officinarum Var. amarilla), T2 (Saccharum officinarum Var. negra) y T3 (Saccharum officinarum Var. ceniza), obteniendo los siguientes resultados: En la producción de materia verde de planta entera, la variedad de caña Amarilla (T1), logro el promedio más alto con 9,66 kg/m2, seguido de T2 (var. Negra) con 9,37 kg/m2 y T3 (var. Ceniza) con 9,16 kg/m2 pero estadísticamente son homogéneas. En el rendimiento de materia verde por hectárea (t/ha.), la variedad amarilla logro 96,63 t, sin embargo, las tres variedades de caña no difieren estadísticamente, lo cual está por debajo del promedio nacional que es de 100 t/ha.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectCaña de azúcares_PE
dc.subjectSaccharum officinarumes_PE
dc.subjectEvaluaciónes_PE
dc.subjectVariedadeses_PE
dc.subjectCaracterísticas agronómicases_PE
dc.subjectRendimiento de cultivoses_PE
dc.subjectForraje verdees_PE
dc.titleEvaluación de tres variedades de caña de azúcar (Saccharum officinarum) y su efecto sobre las características agronómicas y su rendimiento como forraje en el fundo Zungarococha, San Juan Bautista- 2018es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttp://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni42662079
renati.advisor.orcid https://orcid.org/0000-0002-5390-966X
renati.advisor.dni5327621
renati.typehttp://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorAspajo Varela, Fidel
renati.jurorReátegui Quispe, Victoria
renati.jurorChávez Vásquez, Rafael
dc.publisher.countryPEes_PE


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