Actividad antibacteriana in vitro de las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Tynanthus panurensis (clavo huasca)
Abstract
The purpose of this work was to determine the in vitro antibacterial activity of fractions (A, B, C and D) of the ethanolic extract of the bark of Tynanthus panurensis (clavo huasca) against S. aureus and E. coli. The plant sample was collected from the Experimental Center for Medicinal Plants (Botanical Garden Arboterum) of the Faculty of Agricultural Sciences of UNAP; likewise, the bacterial strains were donated by the National Institute of Health. In vitro antibacterial activity was evaluated using the "Kirby-Bauer" disk diffusion method, where the antibiotics meropenem, ciprofloxacin, and gentamicin were used as positive controls. Results: the in vitro antibacterial activity by the disc diffusion method, at concentrations of 1300 mg/ml, of the fractions of the ethanolic extract of the bark of T. panurensis; for S. aureus, inhibition halos of 15 mm and 18 mm were observed for fractions “A and B”, respectively, fractions “C and D” did not present inhibition halos; on the other hand, for E. coli all fractions were resistant. It is concluded that S. aureus is sensitive and E. coli is resistant to fractions of the ethanolic extract of the bark of Tynanthus panurensis (clavo huasca). El presente trabajo tuvo como finalidad determinar la actividad antibacteriana in vitro de las fracciones (A, B, C y D) del extracto etanólico de la corteza de Tynanthus panurensis (clavo huasca) frente a S. aureus, y E. coli. La muestra vegetal fue recolectada del Centro Experimental de Plantas Medicinales (Jardín Botánico Arboterum) de la Facultad de Ciencias Agronómicas de la UNAP; asimismo las cepas bacterianas fueron donadas por el Instituto Nacional de Salud. Se evaluó la actividad antibacteriana in vitro mediante el método de Difusión en disco “Kirby-Bauer”, en donde se utilizó como controles positivos los antibióticos: meropenem, ciprofloxacino, y gentamicina. Resultados: la actividad antibacteriana in vitro por el método de disco difusión, a concentraciones de 1300 mg/ml, de las fracciones del extracto etanólico de la corteza de T. panurensis; para S. aureus se presenció halos de inhibición de 15 mm y 18 mm para las fracciones “A y B”, respectivamente, las fracciones “C y D” no presentaron halos de inhibición; por otro lado, para E. coli todas las fracciones fueron resistentes. Se concluye que, S. aureus es sensible y E. coli es resistente a las fracciones del extracto etanólico de la corteza de Tynanthus panurensis (clavo huasca).
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- Tesis [276]