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dc.contributor.advisorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.contributor.authorSánchez Matos, Joselyn Lourdes
dc.contributor.authorCaro Casanova, Ledy Mirella
dc.date.accessioned2022-06-22T17:46:18Z
dc.date.available2022-06-22T17:46:18Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8108
dc.description.abstractThis work arose from the need to search for secondary metabolites from plants in the Peruvian Amazon to be studied as natural disinfectants. The objective was to verify the in vivo bactericidal effect of the ethanolic extract from Chamaesyce thymifolia on surfaces of slaughtered chicken vending tables of the Belen market house in Iquitos. The research design was explanatory, with a completely randomized factorial arrangement. The work was divided into three stages: obtainment of the ethanolic extract and its chemical components, in vitro antibacterial activity by disc diffusion, MIC/MBC, in vivo antibacterial activity by the count of viable aerobic mesophiles, and logarithmic reductions. The results show that the chemical components of the extract are abundant in triterpenes, steroids, phenols, and tannins; and moderately in alkaloids, lactones, and coumarins. The in vitro antibacterial activity by disc diffusion was sensitive for Staphylococcus aureus ATCC 25922 and intermediate for Enterococcus faecalis ATCC 29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli ATCC 35218, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ATCC 25923, and resistant to Salmonella typhimurium ATCC 14028. The MIC was between 2 to 8 mg/mL and the MBC between 32 and 128 mg/mL. The antimicrobial activity in vivo showed a high statistical significance (p<0.01) at a concentration of 16 mg/mL and a time of 30 minutes, the logarithmic reduction of the microbial count of the extract showed 99.9% efficacy. It is concluded that the ethanolic extract of Chamaesyce thymifolia can be used as a natural disinfectant on surfaces.en_US
dc.description.abstractEl trabajo surgió por necesidad de búsqueda de metabolitos secundarios a partir de plantas de la Amazonía peruana para ser estudiadas como desinfectantes naturales. El objetivo fue comprobar el efecto bactericida “in vivo” del extracto etanólico de Chamaesyce thymifolia en superficies de mesas expendedoras de pollo faenado de la casona del Mercado Belén-Iquitos. El diseño de la investigación fue un explicativo, con arreglo factorial completamente al azar. El trabajo se dividió en tres etapas: obtención del extracto etanólico y sus componentes químicos, actividad antibacteriana in vitro mediante disco difusión, CMI y CMB y actividad antibacteriana “in vivo” mediante recuento de mesófilos aerobios viables y reducciones logarítmicas. Los resultados muestran que los componentes químicos del extracto son abundantes triterpenos, esteroides, fenoles y taninos; y en forma moderada alcaloides, lactonas y cumarinas. La actividad antibacteriana in vitro por disco difusión demostró ser sensible para Staphylococcus aureus ATCC 25922 e intermedio para Enterococcus faecalis ATCC 29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 25922, Escherichia coli ATCC 35218, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 25613, y resistente para Salmonella tiphymurium ATCC 14028. La CMI estuvo entre 2 a 8 mg/mL y la CMB entre 32 y 128 mg/mL. La actividad antimicrobiana in vivo, muestra una alta significancia estadística (p <0.01) en una concentración de 16 mg/mL y tiempo de 30 minutos y la reducción logarítmica del recuento microbiano del extracto mostró un 99,9% de eficacia. Concluyendo que el extracto etanólico de Chamaesyce thymifolia puede ser utilizado como desinfectante natural en superficies.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectExtractos vegetaleses_PE
dc.subjectChamaesyce thymifoliaes_PE
dc.subjectAntibacterianoses_PE
dc.titleEvaluación del extracto etanólico de Chamaesyce thymifolia como solución desinfectante natural en superficies inertes en contacto con alimentoses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineIngeniería en Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) en Industrias Alimentariases_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.01es_PE
renati.author.dni48276732
renati.author.dni73220357
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4949-9159
renati.advisor.dni5391577
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline721046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorAlva Arevalo, Alenguer Geronimo
renati.jurorMaury Laura, María Isabel
renati.jurorLi Loo Kung, Carlos Antonio
dc.publisher.countryPEes_PE


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