Tamizaje fitoquímico y actividad antibacteriana de extractos de hojas y raíz de Piper obtusilimbum C. DC. Y Piper divaricatum G. Mey
View/ Open
Date
2022Author
Camac Isla, Andrea Johana
Navarro Ramos, Thalia Libeth
Metadata
Show full item recordAbstract
Bacterial resistance is a public health problem, which is why it has become a global threat, causing infections caused by resistant bacteria to become increasingly deadly. The objective of this research work was to carry out phytochemical screening and determine the antibacterial activity of the aqueous, ethanolic and trichloromethane extracts of leaves and root of P. obtusilimbum C.DC. and P. divaricatum G. Mey. against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 and Escherichia coli ATCC 25922 and their clinical isolates. The following methods were used: a) Phytochemical screening, and b) Kirby-Bauer Disk Diffusion Method. Results: In the phytochemical screening of the ethanolic and trichloromethane extract of the leaves and roots of both species, an abundance of: triterpenes and steroids, carotenes, phenols and tannins, lactones, cardiotonic glycosides, flavonoids, catechins, fixed coumarins, quinones, fatty compounds were found. , amines and amino acids. Using the Kirby-Bauer Disc Diffusion method, it was established that none of the concentrations of the extracts presented antibacterial activity against the control strains and their clinical isolates, at the concentrations of 125 mg/mL, 62.5 mg/mL and 31. 25 mg/mL, because all the inhibition halos obtained were equal to or less than 15 mm, for which they were considered resistant. La resistencia bacteriana es un problema de salud pública, por lo que se ha convertido en una amenaza global que ocasiona que las infecciones causadas por bacterias resistentes se vuelvan cada vez más mortales. El presente trabajo de investigación tuvo como objetivo realizar el tamizaje fitoquímico y determinar la actividad antibacteriana de los extractos acuoso, etanólico y triclorometánico de hojas y raíz de P. obtusilimbum C.DC. y P. divaricatum G. Mey. frente a Staphylococcus aureus ATCC 25923, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 y Escherichia coli ATCC 25922 y a sus aislados clínicos. Fueron utilizados los siguientes métodos: a) Tamizaje fitoquímico, y b) Método por Disco Difusión Kirby-Bauer. Resultados: En el tamizaje fitoquímico del extracto etanólico y triclorometánico de hojas y raíz de ambas especies se encontró abundancia de: triterpenos y esteroides, carotenos, fenoles y taninos, lactonas, glicósidos cardiotónicos, flavonoides, catequinas, cumarinas fijas, quinonas, compuestos grasos, aminas y aminoácidos. Mediante el método por Disco Difusión Kirby-Bauer se estableció que ninguno de las concentraciones de los extractos presentó actividad antibacteriana frente a las cepas controles y a sus aislados clínicos, a las concentraciones de 125 mg/mL, 62,5 mg/mL y 31,25 mg/mL, porque todos los halos de inhibición obtenidos fueron iguales o inferiores a 15 mm, por lo cual fueron considerados resistentes.
Collections
- Tesis [276]