Show simple item record

dc.contributor.advisorMera Ramírez, Jorge Luis
dc.contributor.authorCabrera Soplin, Guillermo Antonio
dc.date.accessioned2022-07-18T15:58:28Z
dc.date.available2022-07-18T15:58:28Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8178
dc.description.abstractThe general objective of this research was to determine the relationship between training management and effectiveness in the food service of the I.E. Maria Inmaculada in the Requena city, 2021; Therefore, a non-experimental design and correlation type study has been chosen, for which a sample of 34 parents of families has been taken, who were surveyed through a questionnaire. Given this, the following results were obtained that, the training management in the I.E. MaríaInmaculada is regular (32%), since they have rarely received training on food storage, preparation and handling issues, likewise, the program almost never establishes a training process with clear and precise objectives; Finally, at the end of each workshop, the professional seldom performs an evaluation. Likewise, the effectiveness in the food service of the I.E. Maríaimmaculada is classified as regular (32%), because the reception of the products is almost never timely to be processed; In addition, the institution seldom has parameters to verify the conditions of the product, however, it almost never has a system for registering the products received, and finally, there is sometimes a person in charge of supervising the products. food service processes. The work concludes that training management is related to food service efficiency in a considerable and significant way (rho = .843; sig. = 0.000); The same happens with the effectiveness of opportunity (rho = .783; sig. = 0.000), operative (rho =, 842; sig. = 0.000) and qualitative (rho =. 744; sig. = 0.000).en_US
dc.description.abstractLa presente investigación tuvo como objetivo general determinar la relación entre la gestión de capacitación y la eficacia en el servicio alimentario de la I.E. María inmaculada en la ciudad de Requena, 2021; por lo tanto, se ha optado por un estudio de tipo correlación y diseño no experimental, para la cual se ha tomado una muestra de 34 padres de familias, quienes fueron encuestados a través de un cuestionario. Ante ello, se obtuvo los siguientes resultados que, la gestión de capacitación en la I.E. María Inmaculadaes regular (32%), ya que pocas veces han recibido capacitación sobre temas de almacenamiento, preparación y manipulación de alimentos, asimismo, el programa casi nunca establece un proceso de capacitación con objetivos claros y precisos; por último, al finalizar cada taller raras veces el profesional realiza una evaluación. Asimismo, la eficacia en el servicio alimentario de la I.E. María inmaculada es calificada como regular (32%), debido que la recepción de los productos casi nunca es oportuna para ser procesado; ademas, la institución pocas veces cuenta con parámetros para la verificación de las condiciones del producto, sin embargo, casi nunca cuenta con un sistema para el registro de los productos recibidos, por último, algunas veces se encuentra una persona encargada de la supervisión de los procesos del servicio alimentario. El trabajo concluye que, la gestión de capacitación se relaciona con eficacia del servicio alimentario de manera considerable y significativa (rho=,843; sig.=0,000); de igual manera sucede con la eficacia de oportunidad (rho=,783; sig.=0,000), operativa (rho=,842; sig.=0,000) y cualitativa (rho=,744; sig.=0,000).es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectGestiónes_PE
dc.subjectCapacitaciónes_PE
dc.subjectComedor escolares_PE
dc.subjectCalidad de la atenciónes_PE
dc.titleGestión de capacitación y la eficacia en el servicio alimentario de la I.E.María Inmaculada en la ciudad de Requena, 2021es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesises_PE
thesis.degree.disciplineMaestría en Gestión Públicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Escuela de Postgradoes_PE
thesis.degree.nameMaestro(a) en Gestión Públicaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#5.02.04es_PE
renati.author.dni40944372
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3095-705X
renati.advisor.dni5243981
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline417477es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#maestroes_PE
renati.jurorPasquel Flores, Beny
renati.jurorAngulo Vela, Andrea
renati.jurorRodriguez Icomena, Lloid Alex
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess