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dc.contributor.advisorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimoes_PE
dc.contributor.advisorGerónimo Huete, Joe Fernandoes_PE
dc.contributor.authorTenorio Hurtado, Darian Nadinees_PE
dc.contributor.authorZarate Caparachin, Ana Andreaes_PE
dc.date.accessioned2022-10-12T13:17:15Z
dc.date.available2022-10-12T13:17:15Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8418
dc.description.abstractThe present research study aimed to determine the correlation of the level of work stress, eating habits, level of physical activity with the nutritional status of police officers of the Commissioner 09 October, Iquitos, 2021. The study was of quantitative approach, nonexperimental type, descriptive design and cross-sectional. The sample consisted of 66 police officers. The data collection used a questionnaire on work stress, eating habits and physical activity and anthropometric measuring instruments; we found: low work stress level with 87.9% and intermediate with 12.1%; adequate eating habits with 7,6% and regular with 92.4%; low physical activity with 57.6%, moderate with 34.8% and high with 7.6%; nutritional status according to normal BMI with 18.2%, overweight with 36.4%, obesity type I with 30.3% and obesity type II with 15.2%; nutritional status according to percentage of normal fat with 27,3%, high with 28.8% and very high with 43.9%; nutritional status according to abdominal perimeter at low risk with 34.8%, high risk with 25.8% and very high risk with 39,4%; there is a highly significant statistical relationship between eating habits and BMI with body fat percentage and abdominal perimeter, also in the variable physical activity with BMI, body fat percentage and abdominal perimeter. Finally, there is a significant statistical relationship between eating habits and physical activity levels and the nutritional status of police officers at the 9th October police station in the city of Iquitos.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio de investigación tuvo como objetivo determinar la correlación del nivel de estrés laboral, los hábitos alimentarios, el nivel de actividad física con el estado nutricional de los agentes policiales de la Comisaria 09 de octubre, Iquitos, 2021. El estudio fue de enfoque cuantitativo, tipo no experimental, diseño descriptivo correlacional y corte transversal. La muestra estuvo constituida por 66 agentes policiales. En la recolección de datos se empleó cuestionario de Estrés Laboral, hábitos alimentarios y actividad física e instrumentos de medición antropométrica; se encontraron: nivel de estrés laboral bajo con 87,9% e intermedio con 12,1%; hábitos alimentarios adecuados con 7,6% y regulares con 92,4%; actividad física baja con 57,6%, moderada con 34,8% y alta con 7,6%; estado nutricional según IMC normal con 18,2%, sobrepeso con 36,4%, obesidad tipo I con 30,3% y obesidad tipo II con 15,2%; estado nutricional según porcentaje de grasa normal con 27,3%, elevado con 28,8% y muy elevado con 43,9%; estado nutricional según perímetro abdominal en riesgo bajo con 34,8%, riego alto con 25,8% y riesgo muy alto con 39,4%; existe relación estadística altamente significativa entre la variable hábitos alimentarios e IMC con porcentaje de grasa corporal y perímetro abdominal, también en la variable actividad física con IMC, porcentaje de grasa corporal y perímetro abdominal. Finalmente, existe relación estadística significativa entre los hábitos alimentarios y el nivel de actividad física con el estado nutricional de los agentes policiales de la comisaría 9 de octubre de la ciudad de Iquitos.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectEstado Nutricionales_PE
dc.subjectEstrés laborales_PE
dc.subjectHábitos alimentarioses_PE
dc.subjectActividad físicaes_PE
dc.titleEstrés laboral, hábitos alimentarios, actividad física y estado nutricional de agentes policiales de la comisaría 09 de octubre, Iquitos.2021es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni71097341
renati.author.dni70666806
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4009-2328
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8216-461X
renati.advisor.dni06517179
renati.advisor.dni41715571
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorGuerra Sangama, Wilson
renati.jurorBarrera Meza, Elmer Alberto
renati.jurorAlva Angulo, Miriam Ruth
dc.publisher.countryPEes_PE


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