Diagnóstico participativo de los factores influyentes en el desarrollo agrícola de la comunidad nativa de Centro arenal. distrito de Punchana - región Loreto
Abstract
The study was based on the influential factors in the agricultural development of the
native community of Centro Arenal, District of Punchana. The objective was to
determine and analyze the environmental, economic and social factors. The method
of observation, descriptive, non-experimental research design (cross-sectional) was
used. 40 agricultural producers in the community were surveyed with questionnaires
prepared by the thesis student and validated by three specialists. The results indicate
that, of the 40 people surveyed, 70% mention that the economic factor is the one that
most influences agricultural production, considered high. 2.5% environmental factor,
while 12.5% organizational factor and 15% social factor. They cultivate a higher
percentage of vegetables, cassava and plantain, in addition to corn. They use their
own seed for the production of their crops (75%), they do not use chemical inputs
such as fertilizers or pesticides; consider the tomato worm as the most important pest
of vegetable cultivation (50%) and of medium influence. Regarding breeding,
regional chicken breeding prevails and is extensive (92.5%). They did not receive
training in productive aspects in a high range (82.5%). Primary education prevails as
the level of instruction (85%) and there is no community organization. El estudio se basó en los factores influyentes en el desarrollo agropecuario de la
comunidad nativa de Centro Arenal, Distrito de Punchana El objetivo fue determinar
y analizar los factores medio ambientales, económicos y sociales. Se empleó el
método de la observación, descriptiva, el diseño de investigación no experimental
(transversal). Se encuestaron a 40 productores agrícolas de la comunidad con
cuestionarios elaborados por la tesista y validado por tres especialistas. Los
resultados indican que, de las 40 personas encuestadas, el 70% mencionan que el
factor económico es el que más influye en la producción agropecuaria, considerado
alto. El 2.5% factor ambiental, mientras que el 12.5% factor organizacional y el 15%
factor social. Cultivan en mayor porcentaje hortalizas, yuca y plátano, además del
maíz. Utilizan semilla propia para la producción de sus cultivos (75%), no utilizan
insumos químicos ni como fertilizantes ni pesticidas; consideran al gusano del tomate
como la plaga más importante del cultivo de hortalizas (50%) y de influencia media.
En cuanto a crianzas la cría de gallinas regionales prevalece y es en forma extensiva
(92.5%). No recibieron capacitación en aspectos productivos en un alto rango
(82.5%). Prevalece la educación primaria como nivel de instrucción (85%) y no existe
organización comunal.
Collections
- Tesis [635]