Show simple item record

dc.contributor.advisorFlores Malaverry, Jorge Agustín
dc.contributor.authorChuyan Bautista, Yajaira Marley
dc.date.accessioned2022-11-08T17:13:51Z
dc.date.available2022-11-08T17:13:51Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8502
dc.description.abstractThe purpose of the research was to identify factors of agro-biodiversity management for the sustainability of traditional crops in family-produced plots in the city of Tamshiyacu, Loreto region. By subject and subject of study the research was exploratory, descriptive and qualitative; because it was sought to examine a topic on the importance of agrobiodiversity in family gardens and resource management by producers within their traditional plots. The population consisted of 80 families that have productive plots, of which a sample was taken for the convenience of 40 producers. The results obtained show us that in terms of biodiversity management related to the sustainability of productive systems, it has to be economically profitable and at the same time ecologically sustainable, since all the families in the study apply the same productive model, obtaining an annual income of S / .5 775.00 and a monthly average of S / .481.25. They are sustainable production systems according to the time, because of the production of different species sown in the plots or extracted from the forests, they are maintained over time; that is to say, there is always Umari, chestnut, pineapple, aguaje, cassava, banana, generating stability with respect to the agricultural productive aspect. Within the context of the road it brought about the lack of control over forest resources, especially timber. The combination of traditional management practices with the use of technologies according to the area helps to diversify the risk and the possibilities of self-consumption while retaining some advantages that are recognized in traditional production systems.en_US
dc.description.abstractLa investigación tuvo como propósito identificar factores de la gestión de la agrobiodiversidad para la sostenibilidad de cultivos tradicionales en parcelas de producción familiar en la ciudad de Tamshiyacu, región Loreto. Por sujeto y tema de estudio la investigación fue exploratoria, descriptiva y cualitativa; porque se buscó examinar un tema sobre la importancia de la agrobiodiversidad de huertos familiares y gestión de los recursos por parte de los productores dentro de sus parcelas tradicionales. La población estuvo constituida por 80 familias que tienen parcelas productivas, de los cuales se tomó una muestra por conveniencia de 40 productores. Los resultados obtenidos nos muestran que, en cuanto a la gestión de la biodiversidad relacionado con la sostenibilidad de los sistemas productivos, se tiene que éste es económicamente rentable y al mismo tiempo ecológicamente sustentable, puesto que todas las familias del estudio aplican el mismo modelo productivo, obteniendo un ingreso anual de S/.5 775.00 y un promedio mensual de S/.481.25. Son sistemas de producción sostenible según la época, por la producción de diferentes especies sembradas en las parcelas o extraídas de los bosques, se mantienen en el tiempo; es decir siempre existe umarí, castaña, piña, aguaje, yuca, plátano, generándose una estabilidad respecto al aspecto productivo agrícola. Dentro del contexto de la carretera trajo consigo la falta de control sobre los recursos del bosque, especialmente maderables. La combinación de prácticas tradicionales de manejo con el uso de tecnologías acorde a la zona ayuda a diversificar el riesgo y las posibilidades de autoconsumo conservando algunas ventajas que se reconocen a los sistemas de producción tradicionales.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectGestión de recursoes_PE
dc.subjectAgrobiodiversidades_PE
dc.subjectCultivos de campoes_PE
dc.subjectHuertos familiareses_PE
dc.titleIdentificación de factores para la gestión de la agrobiodiversidad de cultivos tradicionales en parcelas de producción familiar de la ciudad de Tamshiyacu, cuenca del Amazonas, región Loretoes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni41335324
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-1125-8600
renati.advisor.dni05203391
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorYalta Vega, Ronald
renati.jurorManrique del Águila, Julio Abel
renati.jurorChávez Vásquez, Rafael
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess