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dc.contributor.advisorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
dc.contributor.advisorColcas Acuña, Vladimir Michael
dc.contributor.authorSancho Murrieta, Maria Ines
dc.date.accessioned2022-11-08T17:13:52Z
dc.date.available2022-11-08T17:13:52Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8509
dc.description.abstractThe research was developed in order to collect data on the dietary parameters, percentage of fat and nutritional status of university students of the professional school of Bromatology and Human Nutrition of the UNAP enrolled in the academic year 2019. The research is of a non- experimental, descriptive correlational, cross-sectional; with a sample of 190 students; Instruments such as a survey of eating habits, a nutritional evaluation sheet, and fat percentage were used, which collected data on food, nutritional status was determined by BMI, and for the percentage of fat, the measurement of Skin folds. It was found that 76.3%, 15.8%, healthy and 7.9% unhealthy habits; Likewise, it was identified that 74.7% have a normal fat percentage, 19.0% have an obese fat percentage, and 6.3% have an overweight fat percentage; the nutritional status of the study sample 88.9% have normal nutritional status, 10.0% overweight, and 1.1% obesity. It was also evidenced at a confidence level of 95%, that there is a high statistically significant correlation (p < 0.05), Pearson's coefficient (0.709) between body fat and nutritional status according to BMI, with a significance value two-sided p = 0.000. The study also says that there is no statistically significant relationship (p < 0.05), Pearson's coefficient (0.052), between eating habits and nutritional status according to BMI, with a value of bilateral significance p = 0.479.en_US
dc.description.abstractLa investigación, se desarrolló con el fin de recabar datos de los parámetros dietéticos, porcentaje de grasa y estado nutricional de estudiantes universitarios de la escuela profesional de Bromatología y Nutrición Humana de la UNAP matriculados en el año académico 2019. La investigacion es de tipo no experimental, descriptivo correlacional, con corte transversal; con una muestra de 190 estudiantes; se utilizó instrumentos como una encuesta de hábitos alimentarios, una ficha de evaluacion nutricional y de porcentaje de grasa, las cuales recolectaron datos sobre la alimentacion, el estado nutricional fue determinado mediante el IMC, y para el porcentaje de grasa se utilizo la medición de pliegues cutaneos. Se encontraron que 76.3% poco saludable, 15.8% saludable y 7.9% hábitos no saludables; Así mismo, se identificó que el 74.7% tienen porcentaje de grasa normal, 19.0% porcentaje de grasa obesidad y 6.3% porcentaje de grasa sobrepeso; el estado nutricional de la muestra en estudio el 88.9% tiene estado nutricional normal, 10.0% sobrepeso y 1.1% obesidad. También se evidencio a un nivel de confianza de 95%, que existe una alta correlación estadísticamente significativa (p < 0,05), coeficiente de pearson (0,709) entre la grasa corporal y el estado nutricional según el IMC con un valor de significancia bilateral p = 0,000. El estudio también dice que, no existe relación estadísticamente significativa (p < 0,05), coeficiente de pearson (0,052), entre los hábitos alimentarios y el estado nutricional según el IMC, con un valor de significancia bilateral p = 0,479.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectMasa corporales_PE
dc.subjectEstado nutricionales_PE
dc.subjectParámetroses_PE
dc.subjectNutrición, alimentación y dietaes_PE
dc.subjectEstudiante universitarioes_PE
dc.titleParámetros distéticos, porcentaje de grasa y estado nutricional de estudiantes universitarios de bromatología y nutrición humana UNAP, 2019es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni72972174
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4009-2328
renati.advisor.dni06517179
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorLópez Panduro, Carlos Enrique
renati.jurorAlva Angulo, Miriam Ruth
renati.jurorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.publisher.countryPEes_PE


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