Cuantificación de la generación de residuos sólidos orgánicos de la crianza de porcinos, para proceso de valoración en la facultad de agronomía. San Juan. 2019
Abstract
The objective of this thesis work was to quantify the generation of organic solid waste (swine manure) generated in the swine teaching and research project of the Faculty of Agronomy of the National University of the Peruvian Amazon (FA-UNAP), in order to implement assessment processes within the pig project, evaluating a total population of 80 pigs. The information was collected from the primary source that included data collected from the evaluation of all the project pens, likewise, it included the participation of workers from the project and a group of 6 students from the engineering career in environmental management. At the end of the evaluation, it was found that the level of food consumed by the pigs within the project is 130 kg/day, and in terms of generation per capita animal per day for each pen; in the case of corral No. 01, an average of 0.302 kg/animal/day was obtained, obtaining a generation of 0.0054 Tm/day, 0.1620 Tm/month and 1.9710 Tm/year; followed by corral No. 02 with a per capita generation of 1.0393 kg/animal/day, with a generation of 0.0644 Tm/day, 1.9320 Tm/month and 23.1840 Tm/year; likewise, with respect to the generation of leachate product of the cleaning of the pens after the collection of excreta, a generation of 776 Lt/day was determined with a projection of 23,280 Lt/month and 283,240 Lt/year. El presente trabajo de tesis tuvo por objetivo cuantificar la generación de residuos sólidos orgánicos (porcinaza) generadas en el proyecto de enseñanza e investigación porcina de la Facultad de Agronomía de la Universidad Nacional de la Amazonía Peruana (FA-UNAP), a fin de implementar procesos de valoración dentro del proyecto, evaluando una población total de 80 porcinos. La información se recopiló desde la fuente primaria que comprendió datos registrados de la evaluación de todos los corrales del proyecto, así mismo, incluyo la participación de trabajadores del proyecto y un grupo de 6 estudiantes de la carrera de ingeniería en gestión ambiental. Al término de la evaluación se encontró que el nivel de alimento que consumen los porcinos dentro del proyecto es de 130 kg/día, y en cuanto a generación per cápita animal por día para cada corral; en el caso del corral N° 01 se obtuvo una media de 0.302 kg/animal/día, obteniéndose una generación de 0.0054 Tm/día, 0.1620 Tm/mes y 1.9710 Tm/año; seguido por el corral N° 02 con una generación per cápita de 1.0393 kg/animal/día, con una generación de 0.0644 Tm/día, 1.9320 Tm/mes y 23.1840 Tm/año; así mismo, con respecto a la generación de lixiviados producto de la limpieza de los corrales luego del juntado de excretas se determinó una generación de 776 Lt/día con una proyección a 23,280 Lt/mes y 283,240 Lt/año.
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