Show simple item record

dc.contributor.advisorVan Heurck De Romero, Lourdes Mariella
dc.contributor.authorAmesquita Jarama, Luis Alfredo
dc.date.accessioned2022-12-16T17:45:56Z
dc.date.available2022-12-16T17:45:56Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8627
dc.description.abstractThe research work took place in the city of Yurimaguas with the purpose of evaluating the use of sodium bicarbonate in the ration and its effect on the productive performance and quality of quail eggs (Coturnix coturnix japonica). Feed consumption, feed conversion, percentage of laying, egg weight, egg diameter and yolk index were evaluated, as well as economic merit, using 72 female quail in the laying phase, with a Completely Random Statistical Design, with four treatments and three repetitions and a degree of reliability (P <0.05). The treatments were T0 (Control treatment) 0 mg; T1: 100; T2: 200 and T3: 300 mg of sodium bicarbonate/kg of food. The results achieved for feed consumption were T0: 21.69g / bird; T1: 22.20 g/bird; T2: 22.95 g/bird; T3:23.29 g/bird, with significant statistical differences between treatments (P<0.05). Statistical differences (P<0.05) between treatments were found in the percentage of posture: T0: 85.83; T1: 91.66: T2: 96 and T3: 98.50%. Egg weight accumulated averages of T0: 9.74; T1: 9.91; T2: 10.54 and T3: 10.79 g. In the statistical analysis, these showed statistical differences between the means of the treatments. For the accumulated feed conversion, the values of T0: 2.23; T1: 2.25; T2: 2.18 and T3: 2.16, not finding significant statistical differences between treatments (P <0.05). For the diameter of the egg the treatments achieved T0: 3.05; T1: 3.05; T2: 3.09 and T3: 3.12 mm. Respectively. While for the yolk index, T3 achieves the best values with 48.25, followed by T2: 43.05, T1 with 39.98 and T0 with 32.57%. In the Economic Merit study, T3 showed the highest profitability with S/ 100.97.en_US
dc.description.abstractEl trabajo de investigación se realizó en la ciudad de Yurimaguas con el propósito de evaluar el uso de Bicarbonato de sodio en la ración y su efecto sobre el desempeño productivo y calidad de huevo de codornices (Coturnix coturnix japonica). Se evaluaron consumo de alimento, conversión alimenticia, porcentaje de postura, peso de huevo, diámetro de huevo e índice de yema, así como el mérito económico, empleándose 72 codornices hembra en fase de postura, con un Diseño estadístico Completamente al Azar, con cuatro tratamientos y tres repeticiones y un grado de confiabilidad (P<0.05). Los tratamientos fueron: T0 (Tratamiento testigo) 0 mg; T1: 100; T2: 200 y T3: 300 mg de bicarbonato de sodio/kg de alimento. Los resultados logrados para el consumo de alimento fueron: T0: 21.69g/ave; T1:22.20g/ave; T2: 22.95 g/ave; T3: 23.29 g/ave, existiendo diferencias estadísticas significativas entre tratamientos (P < 0.05). En el porcentaje de postura se encontró diferencias estadísticas significativas (P < 0.05) entre tratamientos: T0: 85,83; T1: 91,66: T2: 96 y T3:98,50%. El peso del huevo se lograron promedios acumulados de T0: 9,74; T1: 9,91; T2: 10,54 y T3: 10,79 g., en el análisis estadístico estos mostraron diferencias estadísticas entre las medias de los tratamientos. Para la conversión alimenticia acumulada se obtuvieron los valores de: T0: 2.23; T1: 2.25; T2: 2.18 y T3: 2.16, no encontrándose diferencias estadísticas significativas entre tratamientos (P < 0.05). Para el diámetro longitudinal del huevo los tratamientos lograron T0: 3.05; T1: 3.05; T2: 3.09 y T3: 3.12 cm, respectivamente. Mientras que, para el índice de yema, el T3 logra los mejores valores con 48.25, seguido del T2: 43.05, el T1 con 39.98 y el T0 con 32.57 %. Al estudio del Mérito Económico, el T3 mostró la mayor rentabilidad con S/ 100,97.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAlimentación avícolaes_PE
dc.subjectCodornizes_PE
dc.subjectCoturnix coturnixes_PE
dc.subjectAlimentación racionadaes_PE
dc.subjectBicarbonato de sodioes_PE
dc.subjectCalidad del huevoes_PE
dc.titleUso de niveles de bicarbonato de sodio en la ración y su efecto en el desempeño productivo y calidad de huevo de codornices (Coturnix coturnix japonica) en Yurimaguases_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineZootecniaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Zootecniaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Zootecnistaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni44965399
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4937-1342
renati.advisor.dni80190013
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811306es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorDíaz Pablo, María Elena
renati.jurorIberico Vela, Orlando
renati.jurorVásquez Macedo, Hernando
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess