Actividad inhibitoria in vitro del extracto de Calliandra angustifolia Spruce ex Benth (bobinsana) y Piper aduncum L. (matico) sobre α - glucosidasa
Abstract
Medicinal plants have therapeutic applications in the treatment of diabetes and currently an in vitro model has been developed to analyze plant species that exhibit hypoglycemic activity by inhibiting the enzyme ?-glucosidase. Objective: To determine the inhibitory activity in vitro of the extracts of Calliandra angustifolia Spruce ex Benth (bobinsana) and Piper aduncum L. (matico) on ? – glucosidase. Methodology: Samples were collected for convenience, micropulverized and subsequent preparation of extracts evaluated by spectroscopic analysis at concentrations of 100, 250, 500 and 1000 ug/mL where millipore water was used as a dilution medium and the drug acarbose as test control. Results: The ethanolic extract of bobinsana bark at a concentration of 100 ?g/mL showed better inhibition % than the ethanolic extracts of bobinsana and matico leaves; even against the positive control (acarbose). However, the bobinsana bark extract evaluated at concentrations of 500 and 1000 ?g/mL showed more than 50% inhibition of ?-glucosidase; being contrary to the extract of bobinsana leaves that only at the concentration of 1000 ?g/mL exceeded 50% inhibition; the ethanolic extract of matico leaves did not show an inhibition greater than 50% on ?-glucosidase. An IC50=424.71 ?g for the bobinsana bark extract indicated that at this concentration it produced inhibitory activity; against an IC50=968.43 ?g for extract of bobinsana leaves and an IC50=29778.28 ?g for extract of matico leaves. Conclusions: the extract of bobinsana bark showed a better IC50 than the extracts of bobinsana and matico leaves, since it was the most active inhibitor. Las plantas medicinales tienen aplicaciones terapéuticas en el tratamiento de la diabetes y actualmente se ha desarrollado un modelo in vitro para analizar especies vegetales que exhiben actividad hipoglucemiante, al inhibir la enzima ? -glucosidasa. Objetivo: Determinar la actividad inhibitoria in vitro de los extractos de Calliandra angustifolia Spruce ex Benth (bobinsana) y Piper aduncum L. (matico) sobre la ? – glucosidasa. Metodología: Se recolectaron muestras por conveniencia, micropulverizadas y posterior preparación de extractos evaluados por análisis espectroscópico a concentraciones de 100, 250, 500 y 1000 ug/mL donde se utilizó agua millipore como medio de dilución y el fármaco acarbosa como control de la prueba. Resultados: El extracto etanólico de corteza de bobinsana a una concentración de 100 ?g/mL mostró mejor % de inhibición que los extractos etanólicos de hojas de bobinsana y matico; incluso frente al control positivo (acarbosa). Sin embargo, el extracto de corteza de bobinsana evaluada a concentraciones de 500 y 1000 ?g/mL mostraron más del 50% de inhibición sobre la ?-glucosidasa; siendo contraria al extracto de hojas de bobinsana que sólo a la concentración de 1000 ?g/mL superó el 50% de inhibición; el extracto etanólico de hojas de matico no mostró una inhibición mayor al 50% sobre la ?-glucosidasa. Un IC50=424,71 ?g para el extracto de corteza de bobinsana indicó que a esta concentración produjo actividad inhibitoria; contra un IC50=968,43 ?g para extracto de hojas de bobinsana y un IC50=29778,28 ?g para extracto de hojas de matico. Conclusiones: el extracto de corteza de bobinsana mostró mejor IC50 que los extractos de hojas de bobinsana y matico, ya que fue el inhibidor más activo.
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